Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnöki békülékeny hang ellenére sem adnak nagy esélyt a fideszesek arra, hogy Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tart majd a Karmelita-kolostorban Karácsony Gergellyel villogó vakuk, kamerák kereszttüzében.

"Miért emelné meg ennyire Karácsonyt, aki főpolgármester lett? A közös sajtótájékoztatók azt sugároznák, hogy Karácsony az ellenzék vezére, aki ma főpolgármester, de 2022-ben akár kihívó is lehet. Biztos, hogy erre van szükség?" - mondta a portálnak egy kormányközeli szereplő, amikor egy lehetséges Karácsony-Orbán találkozóról és Karácsony stratégiájáról kérdezték.

Orbán Viktor részéről a lehető legrosszabb stratégia lenne, ha Karácsonyék büntetésével magára haragítaná a fővárosi szavazókat, és Budapest kivéreztetésével frontot nyitna. Ezzel a Fidesz esélyeit gyengítené a 2022-es parlamenti választásokig hátralévő bő két és fél évben.

Budapest elvesztése után a miniszterelnök célja kettős: egyrészt látványosan demonstrálni akarja, hogy számára Budapest nem "bűnös város", és a budapestiek éppoly fontosak, mintha Tarlós István nyerte volna meg a főpolgármester-választást, minden ugyanúgy folyik tovább.

A budapesti kérdés fontosságát a Fidesznél azzal demonstrálták azzal, hogy azonnal megszületett kedden a kormányülésen a Budapestről szóló határozat, és a kulcsszó az együttműködés lett. Orbán Viktor ezért is ajánlotta fel Karácsonynak, hogy a nagy fővárosi projektekről döntsenek ők, illetve az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés - így elmondható, hogy rajtuk múlik minden.

A kormányinfón ugyanakkor Gulyás Gergely kitérő választ adott arra, hogy Orbán Viktor fogadja-e Karácsonyt a Karmelitában, és ha igen, mikor. Kedden Orbán Viktor még nem kapta meg a főpolgármester bejelentkező levelét, amit Karácsony pénteken küldött a miniszterelnöknek, találkozót kérve tőle. Gulyás Gergely arról beszélt, a kormány nyitott, hogy "a korrekt partnerség jegyében értelmes párbeszédet folytasson a fővárossal, "Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért felelős államtitkára is nyitott erre, és ő maga is".

A kormányfőnek minden "layout" jó

Amennyiben Karácsonyék például a Liget-projekt bármely elemének a megvalósítása mellett döntenek, az a kormány sikere is. A kormány "a józanságban" bízik, befejezett épületeket nem bontanának le, de Gulyás Gergely szavai szerint a fél-egy év múlva befejező építkezéseknél nehéz a kérdés: "otthagyjuk torzóként, vagy mi legyen velük". De e, a "torzók" már Karácsonyék felelőssége, problémája lesz.

A Liget-projekt leállítása nem egyszerű: mivel az építési engedélyeken a pecsétek már ott vannak, a fővárosi közgyűlésnek nincs ilyen jogosítványa, csak bírósági döntéssel lehet megsemmisíteni azokat. A bírósági eljárások pedig hosszadalmasak lehetnek. (A Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum engedélyeit, a Dózsa György úti és a Hermina mélygarázs, a Magyar Innováció Háza esetében is folyamatban van bírósági eljárás, a listát a Civil Zugló Egyesület tette közzé. Az szerdán az ATV Egyenes beszédben kiderült: nem terveznek róla népszavazást, bár a közvélemény-kutatások szerint rendkívül nagy az ellenzők aránya.