Nem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt, amit csinál - idézte vissza Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, reagálva a kormányfő tusványosi beszédére. A valóság nem egy kereszténydemokrácia, hanem például az, hogy több tízezer család áll kilakoltatás előtt a devizahitelek ügyének megoldatlansága miatt, vagy éppenséggel az, hogy romokban áll az egészségügy.

A legfőbb ügyész egy pártkatona - idézi a Népszava.hu Tóth videóüzenetét -, aki nem nyomoz az Orbán-család korrupciós ügyeiben, a független sajtót és a civil szervezeteket pedig kiiktatja a kormány. Kitért még arra is a pártelnök: hiába, hogy Orbán nagy elánnal szidja az Európai Unió vezetését, mivel hogy annak az Európai Néppárton keresztül egyébként a Fidesz is a része.

Mi is azt szeretnénk, hogy 2030-ra egy élhető, demokratikus és versenyképes Magyarország legyen - fogalmazott Tóth. Mindezt az MSZP egy olyan Kárpát-medencében képzeli el, ahol a magyarság egyesülhet és a nemzetek együtt zárkózhatnak fel nyugathoz. Mindez az Európai Unió nélkül elképzelhetetlen. "Mi egy szociális Európát szeretnénk" - emelte ki a pártelnök. Nem csak a gazdasági együttműködést tartja fontosnak az MSZP, hanem azt is szeretné, ha az uniós állampolgárok egymás iránti szolidaritása is fontos szerephez jutna.

Merő cinizmus

A Jobbik szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde arra utal, hogy a kormányfőnek Magyarország sorsánál fontosabbak európai politikai ambíciói.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta: a kormányfő beszédében többször utalást tett arra, hogy magát európai vezetőként is el tudná képzelni.

Megjegyezte, a kormányfőnek "nem másokat kellene legyőznie, hanem saját démonait".
Megfelelő alázattal kellene vezetnie az országot, és tudomásul venni, hogy a választók fele nem a Fidesz-KDNP politikájára szavazott - közölte.

Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy Orbán Viktor ne keverje össze a szolidaritást a lojalitással - fogalmazott Mirkóczki Ádám, aki szerint Orbán Viktor csak azzal szolidáris, aki hozzá lojális.
A szóvivő cinizmusnak nevezte a kormányfő azon szavait, miszerint a nyugati országokat nem is tartja demokráciának. Mirkóczki Ádám kiemelte: éppen Orbán Viktor volt az, aki a szólásszabadságot és a sajtószabadságot leépítette, és a demokrácia alapját jelentő közjogi intézményeket felszámolta. Több olyan intézmény van - például a médiatanács, az Alkotmánybíróság vagy az ügyészség -, amely úgymond független, miközben "pártkatonákkal vannak tele" - jegyezte meg.

Orbánnak buknia kell!

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői beszédében "hadat üzent Európának, hadat üzent a magyar embereknek és hadat üzent a szabadságnak".

Rónai Sándor szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor totális európai politikai és kulturális konfliktusokkal, valamint nemzetállamok és régiók kulturális harcával terhelt Európa képét vetítette elénk - idézi az MTI.

Teljesen világos, hogy a magyar miniszterelnök nem közös európai hazában hisz, hanem egy Magyarország vezette, keleties Közép-Európában gondolkodik - idézi az MTI az ellenzéki politikust.
Szerinte Orbán Viktor már nem nyugati, hanem keleti fővárosokat tekint példának, például Ankarát vagy Moszkvát, így a jövő évi európai parlamenti választás tétje is világos: "a harmincas évek nacionalista országát és világképét követő Európára, vagy pedig a Merkel és Macron vezette egységes, erős európai gondolkodásra szavazunk".

A DK szóvivője szerint a miniszterelnök hazudott a menekültválságról, amelynek már vége van, így az EP-választás sem erről a témáról szól majd, hanem arról, hogy a jövő Európája képes lesz-e olyan teljesítményre, amellyel versenyre kelhet az Egyesült Államokkal vagy Kínával.

"Nem kevesebb, hanem több Európára van szükség", nem háborús eszmékre, hanem értő párbeszédre, nem felelősséget hangoztató Magyarországra, hanem partnerségre - mondta Rónai Sándor, aki szerint ha Magyarország élni és békében építkezni akar, "akkor Orbánnak buknia kell".

A képen: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor