Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Mi itt, Európában, Nyugaton még mindig nem tudtuk teljesen magunk mögött hagyni a hidegháborús gondolkodásmódot. Még mindig abban gondolkodunk, hogy vagy Kelet, vagy Nyugat, vagy egyik, vagy másik. (...) Nagyon lassan tanulja meg a Nyugat, hogy ez egy rossz kérdés" - mondta a kormányfő Ahmet Davutoglu török miniszterelnök jelenlétében.

Orbán szerint ha nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő "fantasztikus lehetőség".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Törökország jelentős gazdaság sikereket ért el az elmúlt években. E sikerekhez szerinte hozzájárult, hogy a törökök mérhetetlenül tisztelik a családot. Ezért - folytatta - ki is faggatta a török kormányfőt arról, hogyan sikerült náluk a családot a politikában is középpontba helyezni.

Ez a divat Nyugaton

Kitért ugyanakkor arra: ma Nyugaton az a divat, hogy a nyugatiaknak csak a nyugatiaktól szabad tanulniuk, és ha valaki a keletiektől is el akar tanulni valamit, akkor "rögtön kiszerkesztik az újságokban" mint "a demokrácia tekintetében nem megbízható" miniszterelnök. Megjegyezte, ő így szokott járni, szerinte azonban egyáltalán nem szégyen a másiktól tanulni.

A török és magyar üzletembereknek rendezett fórumot megnyitó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében közölte: utasította Magyarország törökországi külképviseleteit, hogy ezentúl díjmentesen adják a török állampolgároknak azokat a vízumokat, amelyeket konferenciákra, üzleti találkozókra, sport-, oktatási és kulturális eseményekre való utazás céljával igényelnek.

Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. átszervezi törökországi kereskedőházi rendszerét, és a közeljövőben nyolc kereskedőházi képviseleti irodát nyit török városokban. A tárcavezető kiemelte: soha nem volt még olyan magas Magyarország Törökországba irányuló exportja, mint tavaly.

Török gazdasági miniszter: reális cél az ötmilliárd dolláros áruforgalom

A török gazdasági miniszter reális célnak nevezte a két ország közötti ötmilliárd dolláros áruforgalom elérését a török-magyar üzleti fórumon tartott beszédében. Nihat Zeybekci hangsúlyozta: Magyarország fontos kereskedelmi partnere Törökországnak, a két ország jól kiegészíti egymást a külkereskedelemben. A két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte a kétmilliárd dollárt, de a gazdasági potenciál alapján reális esély van az ötmilliárd dolláros áruforgalom elérésére a közeljövőben - mondta.

Véleménye szerint ehhez további megbeszélésekre van szükség, egyebek között a török exportcikkek szállításának megkönnyítéséről, vagy a kvótákról. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés további területekre terjed majd ki, és Magyarországon megvalósul a török áruk akadálytalan áthaladása. Kitért arra, hogy az Eximbank fiókot nyit Isztambulban, amely az első ilyen intézmény lesz. A két ország között hathavi találkozók megtartását nevezte szükségesnek, amelyeken tíz gazdasági szektorra lebontva rendszeresen áttekinthetnék az elért eredményeket és a feladatokat.

Felejthetetlen

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök beszédében felejthetetlennek nevezte a Budapesten eltöltött időt, és köszönetet mondott a fogadtatásért. Rámutatott: a politikusok feladata az üzletemberek közötti akadályok felszámolása, amelyre készségüket fejezte ki. Minimum olyan jól szeretnének bánni Törökországban a magyar beruházókkal, vagy még jobban, mint amit itt tapasztalnak. A politikai szándék megvan, a jogi környezet nagyrészt kialakult - mondta a török kormányfő. Az üzletembereknek pedig az a feladatuk, hogy jelezzék, hogy hol ütköznek akadályokba - fogalmazott.

Szavai szerint Magyarország közelebb áll Törökországhoz, mint akár egy szomszédos ország. Az elmúlt két és fél évben már 5 üzleti fórumot és két magas szintű stratégiai tanácsülést tartottak, az együttműködés a két ország között egyre jobban elmélyül. Közölte, hogy támogatják Magyarország keleti-nyitását, és európai szövetségesként, baráti országként tekintenek Magyarországra. Törökország pedig az eurázsiai térségben lehet fontos Magyarország számára. Reményét fejezte ki, hogy Törökország is beléphet a Schengeni övezetbe, és nem lesznek akadályok a két ország között.