A Reuters megerősítette a Népszabadság szombati értesülését, amely szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megállapodást írhat alá a két gigawatt áramtermelő kapacitású paksi atomerőmű bővítéséről. A megbízást az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom kapná.

A hivatalos orosz közleményben csak az áll, hogy ma mélyreható tárgyalásokat folytatnak a felek az atomenergetikai együttműködésről is annak tükrében, hogy Magyarország bővíteni szándékozik atomerőműve kapacitását. Részletekről azonban nincs szó. Egy neve elhallgatását kérő diplomácia forrás szerint a felek tárgyalnak a nukleáris energiával összefüggő kérdésekről, és valószínűleg aláírnak egy megállapodást.

A szerződést Moszkvában készítették elő, és akkor véglegesíthetik, ha "minden jól megy". A Népszabadság értesülése szerint a paksi atomerőmű kapacitásának megduplázásáról lehet szó. Magyar sajtóforrások négyezermilliárd forintra teszik a beruházás költségét.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Magyarország földgázszükséglete 75 százalékát, olajfelhasználása 80 százalékát Oroszországból szerzi be. A kétoldalú orosz-magyar kereskedelem értéke 2013 első tíz hónapjában 7,2 milliárd dollár volt, míg 2012 egészében 9,7 milliárd dollár.