Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a cél, hogy 2013-ban nem csak a elemzők, hanem az emberek is érezhessék, hogy az elmúlt két évben munkájának érik a gyümölcse - mondta Orvbán Viktor. A miniszterelnök szerint erről szól a ma benyújtandó 2013-as költségvetés - mondta péntek reggeli rádióinterjújában. Az a normális, ha nyáron készül el a jövő évi büdzsé, amit eddig csinált az ország az beteges. Nem normális, ha csak december utolsó napjaiban derül ki, hogy miként gazdálkodhat az ország.

A jegybanktörvényről szólva a kormányfő közölte: a kabinetnek nem fűződik semmilyen különleges érdeke ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostani vezetősége mandátumának lejártáig kinevezzenek egy harmadik alelnököt. "Van egy törvényünk, amely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk arról, hogy a mostani jegybankelnöki vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt" - mondta, hozzáfűzve, "papírunk van arról, hogy mi betartjuk az EU-val kötött szerződésünket jegybankügyben". Azon szervezetek álláspontját pedig, amelyeknek csak véleményezési joguk van - így például az Európai Központi Banknak -, "olyan mértékig vesszük figyelembe, ameddig azt indokoltnak lájuk" - közölte, megjegyezve, hogy szerinte ez megtörtént. Kijelentette egyúttal, hogy a magyar parlament nem adhatja fel a szuverenitását.

"Az MNB a magyar pénzügyi rendszer része. Az MNB-nek senki sem adhat utasítást, ideértve az Európai Központi Bankot is", nem pedig csak a magyar kormányt - szögezte le Orbán Viktor.

Orbán szerint a magyar családoknak arra kell készülnie, hogy folytatódik a magyar forint ingadozása - ma már egy deviza árfolyama nem egy ország kezében van. A forint most elfogadható állapotban van, lesz ez rosszabb, de jobb is, ezért azt javaslom a családoknak, hogy szálljanak ki a devizahitelekből.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a következő egy-két évben érdemi vitát kell folytatni arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához, akar-e csatlakozni.