Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2011 megrendítő év volt, álmok, tervek inogtak meg - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédében a Millenárison. Hozzátette: az európai önbizalom behorpadását láttuk, mert megkérdőjelezőttek az alapelvek. Európa olyan, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, de megakadályozza, hogy elérjük azokat.

A kormányfő Devecser és Kolontár újjáépítését említette annak bizonyítékaként, hogy nincs olyan helyzet, amiből ne lehetne kimászni. A devecseriek és a kolontáriak sokkal többet szenvedtek, mint az európai válság bármelyik áldozata. "Van olyan próbatétel, amikor megrepednek a biztosnak tűnt alapok" - mondta, de a kolontáriak 2011-ben újrakezdték. Most Magyarország is hasonló helyzetben van.

Magyarország új útra lépett 2011-ben a miniszterelnök szerint: "rácáfoltunk korábbi gyengeségeinkre".


Magyaroszág új alapokon áll, az új alapok egyike a munka értelme, az devizahitelektől való megszabadulás. A végtörlesztés révén 160 ezer család - mintegy félmillió ember megszabadult az adósrabszolgaságtól. Orbán szerint jelentősen sikerült csökkenteni az államadósságot is - bár a tisztánlátást a forint ingadozása rontja. Orbán beszédében visszatérő motívum, hogy a kormánya célja a középosztály megerősítése, e célt szolgálják az adólépések, a családi adókedvezmény bevezetése.

Az új adórendszert sokan nem szeretik, de a társadalmi igazságot nem lehet az adórendszeren számon kérni - azt a szociális rendszerben kell elérni. A mai rendszerben aki többet dolgozik, annak több jut. Aki azt hiszi, hogy a második adókulcs csak a gazdagokat sújtja, az téved.

2012-ben induló Start-munka programról szólva elmondta, hogy az 206 ezer ember visszatérését segíti a munka világába. Sokan ezen emberek közül 10-20 éve nem dolgoztak - ezért konok kitartásra lesz szükség. Orbán elismerte, hogy a 46 ezer forintos Start-munkabér kevés, de több a segélytől.

A kormány vállalja a szakképzési rendszer átalakításának összes vitáját. A szakképzés oktatás a gyakorlatra teszi a hangsúlyt. Orbán szerint nem halogatható a felsőoktatás átalakítása, hiszen évek óta használhatatlan diplomát szorongatók ezrei kerültek a munkaerőpaicra, a legjobbak ezrei pedig külföldre mentek. Az állami képzésben résztvevőknek itthon kell dolgoznia, vagy a 2 százalékos diákhitelre támaszkodhatnak. Orbán szerint a jövőben minden arra érdemes diák bekerülhet a felsőoktatásba.

Azokat a külföldi befektetőket, amelyek értéket teremtenek, üdvözölni és megtartani kell, ám azokra nincs szükség, akik a tőkeerejükkel akarnak visszaélni. Ezért a kormány továbbra is kiáll a a 10 százalékos tárasasági nyereségadó mellett.

Orbán szerint ha az államháztartási hiány 2,8 százalék alatt marad, akkor automatikusan csökken az adósság - ezért elkötelezett a hiánycél elérése mellett. Orbán kiemelte, hogy az adósság csökkentését az új alkotmány is kimondja - ezért támadják azt sokan. Az új alkotmány védelmében minden lehetséges eszközzel meg kell védeni - húzta alá.