Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor először a választások lebonyolításában részt vevő tízezer embernek köszönte meg a munkáját, majd a sajtó munkáját méltatta.

A politikus a választási kampányt erőteljesnek és intenzívnek nevezte. A végeredményről szólva azt nyilatkozta: a pártszövetség támogatása egyértelmű, az emberek kijelölték a legfontosabb témákat, amelyek között a bevándorlást említette, valamint a magyarok azt is egyértelműen kinyilvánították, hogy nem akarnak másokkal együtt élni. A miniszterelnök szerint Magyarországnak a nemzetek Európája mellett kiállnia.

Orbán bejelentette: új kormányt alakít, a jelenlegi kabinet tagjainak a munkája most lejárt.

Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem egy új ciklus kezdődik. Jelentős változások lesznek

- fogalmazott a miniszterelnök.

Marad Matolcsy, de változik a kormány

Magyarország egy alkotmányos demokrácia. Minden képviselő erre esküszik fel, én is ezt fogom tenni. Azon belül viszont mindent meg fogunk tenni, hogy az országot szolgáljuk - válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy kritikusai szerint lebontja a demokráciát.

A közelgő uniós csúcs kapcsán csak annyit mondott, hogy már beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, aki gratulált a győzelméhez. Közölte: meghívta egy budapesti egyeztetésre, amelyre hamarosan sor kerülhet.

A miniszteri tárcákkal kapcsolatos változásokról egyelőre nem akart részleteket mondani, csak annyit közölt, hogy most minden miniszter, államtitkár és kormánytag munkája véget ért. Most egy új kormányt fog alakítani, nagy részben új emberekkel, új struktúrával, de erről még tárgyalnak a kormány megalakulásáig. Három-négy héten belül átalakulhat a jelenlegi rendszer.

A következő kormány programjáról pedig csak annyit árult el, hogy demográfiai súlypontú lesz.

Arról, hogy milyen területeken vár el befektetéseket, illetve hol látna szívesen nagyobb magyar tulajdonú részarányt, azt mondta, privát cégek döntéseit nem kommentálja. A gazdaságpolitikáról azt mondta, hogy a Matolcsy György jegybankelnök által vázolt elveket támogatja. Ez többek közt csökkenő államadósságot és a költségvetési hiányt kordában tartását jelenti.

Budapest csak a főváros

A Fidesz-KDNP budapesti eredményeire vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: pártja dolgozik majd azon, hogy jobb eredményt érjenek el a jövőben a fővárosban, de szerinte nagyon fontos látni, hogy Budapest nem az egész ország, az csak a nemzet fővárosa.

Visszautasította, hogy Magyarországon ne működne a közbeszéd. Orbán úgy véli, hogy szabad a sajtó, és a közösségi médiában minden üzenet eljut mindenkinek. Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem készülnek újabb alkotmánymódosításra a kétharmados felhatalmazás fényében sem.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.