Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor "példa nélkülinek" nevezte az MTI szerint azt a szerdai esti munkavacsorát, amelyre Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - kormányfőit.

A kormányfő szerint bizonyos ügyekben "aggasztó, szinte reménytelen" az álláspontok különbözősége a két oldal között, és nem is annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbségekről van szó, ahogyan Európa jelenét és jövőjét, például a migráció kérdését látják.

"Mindennek ellenére a találkozó eredményes volt, hiszen számos félreértést tisztáztunk, el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is" - hangsúlyozta Orbán az MTI-nek. A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte van esély az együttműködés javulására a felek között. Továbbá kijelentette: fel kell ismerni, hogy ma Közép-Európa a legsikeresebb térsége az EU-nak.

Soros-terv...

A miniszterelnök úgy vélte, nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását a képviselőtestület belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendelet módosításáról elfogadott jelentéssel.

"Nem kevesebb van a puskacsőben, mint az a golyóbis, amely szerint ezentúl létrejönne Európában egy állandó, kötelező és felső határ nélküli szétosztási mechanizmus, vagyis egy kötelező betelepítési kvóta" - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök szerint a szakbizottsági jelentés nem a mostani helyzet kezeléséről, hanem a jövőről szól és negligálja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között, és el is venne jogköröket a tagállamoktól.

Az EP is "támadást indított" Magyarország ellen

"Igaz, hogy kötésig állunk a küzdelemben, hogy megvédjük nemzeti szuverenitásunknak ezt a szeletét, de eddig ez sikerült, hiszen ez idáig a mi döntésünk volt, hogy ki tartózkodhat Magyarország területén, azonban az Európai Parlament most minden korábbinál erősebb támadást indított a szuverenitásunk ellen" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint jól jönne ilyenkor a nemzeti egység, de ez nincs meg, mert az "ellenzéki pártok Brüsszelnek a kötelező kvótára épülő bevándorláspolitikáját támogatják".

Orbán felháborítónak nevezte, hogy a kérdéses javaslat kidolgozásában is vett részt magyar ellenzéki politikus, és hangsúlyozta, hogy "kevés alávalóbb dolgot" ismer annál, mint ha valaki a "magyar nemzeti érdekekkel szemben dolgozik Brüsszelben menekültügyben".

"Amíg ez a kormány van, és ennek a kormánynak az élén én állok, addig semmilyen betelepítés meg kvóta nem lesz Magyarországon" - szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy kemény és elhúzódó vitákra kell számítani, ezért "jól fel kell kötni a nadrágot".

Szerbiát és Montenegrót fel kell venni

Orbán ugyanakkor azon a véleményen van, hogy fontos lenne felgyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, hogy a két ország, de különösen az utóbbi minél hamarabb tagja lehessen az Európai Uniónak. A közmédiának adott nyilatkozatában Orbán azt mondta, hogy ezzel a lépéssel az EU stabilizálná a helyzetét a balkáni térségben.

Emellett közölte, hogy az uniós állam- és kormányfők ülésén a török helyzet is napirendre került, és hangsúlyozta: "a Balkán nélkül nem lehet értelmezni Törökországot".

Orbán csak a közmédiával volt hajlandó szóba állni

Az uniós csúcsról Brüsszelből tudósítók szerint Orbán Viktor miniszterelnök a találkozót követően nem tartott sajtótájékoztatót - ezt többen is kiírták a Twitterre. Az Eurologus uniós szakblog szerint a magyar miniszterelnök még arra sem adott lehetőséget, hogy rövid kérdéseket lehessen feltenni neki. Végül csak a Magyar Állandó Képviseleten különvonulva, kizárólag a közmédia munkatársainak nyilatkozott. A Brüsszelből tudósító újságírók ennek vélhető okát a közeledő választási kampányban látták.

(MTI/PAP/Radoslaw Pietruszka)