Az Európai Parlament (EP) elnöke és frakcióvezetői csütörtök reggel tartottak egy szokásos értekezletet, és a következő plenáris ülésre, április 26-ra kitűztek egy vitát Magyarországról és a Közép-európai Egyetemről (CEU).

A napirendi pont a "magyarországi helyzet" címet viseli, és az EU ellenőrző testületének, az Európai Bizottságnak a nyilatkozata indítja majd a vitát. Közös állásfoglalásról nem szavaz az EP, csak megvitatják az ügyeket - írja az Eurologus.

Az EP politikai vezetése egyhangúlag döntött róla, hogy legyen magyar napirendi pont, tehát a Fidesz pártcsoportjának frakcióvezetője, a német Manfred Weber is támogatta, hogy a plénum elé vigyék az ügyet.

Juncker: nem tetszik ez a döntés

Az Európai Bizottság elnöke, a luxemburgi Jean-Claude Juncker egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt Magyarországról. Az "állítsuk meg Brüsszelt" konzultációról kérdezték, és azt válaszolta: "ami az egyetem bezárását illeti, azt a kollégium szerdán tárgyalja majd. Nem tetszik ez a döntés."

 


A kérdőívben, amit Orbán úr minden háztartásba eljuttatott, nincs szó az Európai Unió elhagyásáról. Arról van benne szó, hogy állítsuk meg Brüsszelt - mondta Juncker, majd hozzátette: miután elolvastam a kérdőívet, szeretnék tájékozódni, hogy jobban megértsem Orbán úr szándékait. Mindenesetre,

ha valaki így beszél Brüsszelről azután, hogy aláírta a római nyilatkozatot, az többet mond el a kérdőív írójáról, mint az Európai Unió állapotáról.