Teljes egyetértés van arról, hogy 2014-ben lesz gazdasági növekedés Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "évnyitó" fórumán.  A kérdés a, hogy lesz-e 2013-ban is növekedés - ennyivel jobbal állunk, mint 2010-ben. Egyszer már képesek voltunk arra, hogy válság közepette is legyen növekedés - 2011-ben. Nagyon csalódott lennék, ha tervezett 0,7-0,9 százaléknál nem lenne nagyobb az idei növekedés - mondta miniszterelnök. Orbán szerint ha költségvetési számok jól alakulnak, akkor az év közepétől újabb munkahelyteremtő akcióprogramok indulhatnak.

Magyarországon a válság kitörése előtt hitelbuborék épült fel , amit hosszú időn keresztül erénynek tartottunk. Magyarországon a bankrendszer tekintélyes része külföldi kézben van, ezek a bankok először külföldi piacokon - vagyis itt Magyarországon - a szűkítették hitelkínálatot a válság kitörése után. Ebből egyetlen tény következik: nem egészséges, hogy a magyar bankrendszer jelenetős része külföldi kézben van, ezért törekedni kell a magyar arány növelésre. A kormány szerint bankrendszernek felének magyar kézben kellene lennie - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "évnyitó" fórumán.

Ma szinte nincs olyan gazdasági ágazat, ahol a 8-10 százalékos bankhitelt törvényes keretek között ki lehet gazdálkodni. Ezért arra kell törekedni, hogy a kereskedelmi banki hitelek számottevően csökkenjenek, ehhez hitelprogramokra van szükség - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormánynak foglalkozni kell a kisvállalkozások devizahiteleivel is, ám eddig erre nem volt pénz - mondta Orbán. Ezt a problémát még ebben a félévben meg kell oldani olyan pénzügyi programokkal, amely lehetővé teszi a kkv-k számára, hogy átválhassák a devizahiteleiket forinthitelekre. Orbán elmondása szerint erre kapott mandátumot Varga Mihály, az új nemzetgazdasági miniszter.

Adócsökkentést és luxusáfát szeretne Orbán

A felsőoktatásról szólva Orbán elmondta, hogy becsléseik szerint a fiatal diplomások negyede olyan állásba helyezkedik el, amely nem igényel diplomát. További egynegyedük pedig ugyan diplomás állásba helyezkedik el, ám nem azt tanulta az egyetemen, amire szüksége lenne. Orbán szerint idén 50 milliárd forinttal többet költ a költségvetés a felsőoktatásra mint korábban - igaz nem működésre, hanem adósságkiváltásra. A rossz PPP-konstrukciókat meg kell szüntetni, amely gyalázatos konstrukció volt -szögezte le.

Ha lesz gazdasági növekedés, akkor annak egy részét adócsökkentésre kell fordítani - mondta az adórendszerről A munkát jutalmazni kell nem büntetni - tett hozzá. A jelenlegi adórendszer jó struktúra, szociálisan is igazságos, mert munkát terhelő adókat nem szabad összekeverni szociális szempontokkal. Hiányzik viszont egy 35 százalékos áfa-kulcs, amely luxuscikkekre lehetne kivetni, ám ezt az uniós szabályok kizárja. Ha lenne luxusáfa, akkor teljessé válna az adórendszer igazságossága - mondta Orbán.

Orbán: Matolcsy egy fantaszta

Matolcsy Györgyöt ellenfelei azzal szoktak gyepálni, hogy fantaszta - ami részben igaz mert modellekben gondolkozik 2010-ben biztos voltam abban, hogy Magyarországnak új gazdasági modellre van szüksége, a reform már kevés volt - fejtegette Orbán Viktor. Az elmúlt három évben ezt a modellt felépítettük - s mivel számítottam arra, hogy Simor András kitölti mandátumát nem lepet meg, hogy magyar monetáris és fiskális politika konfliktusba kerül. Most már nincs szükség nagy ötletekre víziókra, hanem vinni kell az üzletet - ezért került Varga Mihály NGM élére.