A megosztott ellenzék miatt kevés az esély a kormányváltásra - mondta Tölgyessy Péter a Klubrádióban, és szerinte a nemzetközi helyzetnek is meg kellene változnia az Orbán-kormány bukásához - szemlézte a beszélgetést az Inforádió.

Az alkotmányjogász úgy látja, a közjogi szerkezet Fidesznek kedvező átalakítása csak egyik oka annak, hogy nehéz leváltani a kormányt, a másik, hogy az ellenzéknek az "Orbánozás" mellett nincs igazi víziója az országról. A politikai ellenzék tudja, hogy csak rendszerváltás lehetséges, ahol a magyar miniszterelnökkel együtt a rendszere is bukni fog. Orbán Viktor is érzékeli ezt, és egy pici esélyt sem akar adni a kormányváltásra, mert sosem tudni, hogy miből lesz a bukás. Ezért kell szűkítenie a hatalomváltás elvi lehetőségeit.

Tölgyessy Péter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor megsértette a fiatalok legmozgékonyabb részét. Ez számottevő csoport, beszél angolul, szereti a nyugati világot és hasonlót akarna itthon is látni.

Ezek a fiatalok vagy elmennek innen, vagy alig van esélyük Magyarországon. Ez a harag jelent meg a tüntetéseken most - fogalmazott.

Nagy problémának nevezte a menekültügyet. Magyarországon azonban ez nem annyira éles kérdés, hiszen nem az Európai Unió legrosszabbul teljesítő országába akarnak jönni a menekültek. Tölgyessy szerint rengeteg manipuláció van a menekült- és a rezsiügy körül. Alternatív valóság van, viszont nincsenek már tények, hagyományos érvelés. Nálunk sokan elhiszik, hogy az ő munkájára pályáznak a bevándorlók. De az alkotmányjogász szerint tény, hogy nehéz integrálni ezeket az embereket és nem tudunk befogadni több millió embert, súlyos következmények nélkül.