Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő az Index.hu szerint elmondta: egyáltalán nem tart attól, hogy jogállami fenntartások miatt uniós forrásokat tartsanak vissza Magyarországgal kapcsolatban, mivel világos jogrend van az EU-ban, és az nem teszi ezt lehetővé.

Orbán Viktor szerint az uniós pénz nem csodaszer, és nem ajándék: sokat fizetünk be, és komoly forrásokhoz jutunk. A nagy nemzetközi cégek komoly profitot termelnek az országban, a profit egy részét pedig elviszik. A nyugat-európai országok pedig keresnek rajtunk, ezért szerinte nem érdemes a magyaroknak "kalaplevéve, kezükben a kalapot szorongatva" állni. A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek - mondta Orbán.

Orbán: sikeresek lennénk EU-pénz nélkül is

Szerinte a gazdaságpolitikánk rugalmas, tehát bármikor tudna alkalmazkodni egy új helyzethez, ha például az uniós források rendszere megváltozna. Hogy most számol az uniós pénzekkel az ország, az természetes, de ha nem érkezne pénz, akkor a gazdaságpolitikánkat hozzáigazítanánk az új helyzethez.

Akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek lennénk - mondta. Az Index.hu szerint érdemes hozzátenni, hogy az uniós támogatások tartották életben magyar gazdaságot a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban - legalábbis azon tanulmány szerint, amelyet a KPMG és a GKI Gazdaságkutató készített a kormány megbízásából. A Napi.hu által feldolgozott tanulmány azt állítja: a támogatások nélkül csökkent volna a GDP, ráadásul a beáramlott 14 ezer milliárd forint ellenére a gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt.

Több frontos támadás vizionál Orbán

Orbán Viktor szerint Magyarország a déli határainál egész Európát védi: ebben az V4-ek és az osztrákok segítettek - más nem. Az anyagi teherből sem vállalt részt senki sem, miközben több ezer új rendőrt és határőrt kellett szolgálatba állítani és fizikai határvédelmet kellett kialakítani - idézi az MTI. Ezt mind a magyar állampolgárok adójából és költségvetésből tettük - fogalmazott a miniszterelnök.

Most úgy döntöttünk, jelentősebb pénzügyi segítséget nyújtanak a V4-ek Olaszországnak; minden elemzés azt mondja, hogy a következő években sok tízmilliós mozgás indul meg vagy erősödik fel Afrikából Európa irányába, ennek egyik útvonala Olaszországon vezet. Ezt le kell zárni és Olaszországot meg kell védeni. Ha Olaszországot nem tudjuk megvédeni, Európát sem tudjuk - magyarázta Orbán Viktor.

Ha valaki megtámadja Lengyelországot, az megtámadja egész Közép-Európát - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar nemzet érdeke is, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel, és világossá tegye, semmilyen uniós büntetés nem valósulhat meg velük szemben.

A lengyelek elsöprő többsége a bevándorlásról ugyanúgy gondolkodik, mint a magyarok - mondta Orbán Viktor.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.