A mai napon visszavette Magyarország a MOL 21,7 százalékos tulajdonrészét  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor.

Délután négy órakor Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tart sajtótájékoztatót. Fellegi felelős a kormányban a magyar-orosz kapcsolatokért - az elmúlt hónapokban rendszeresen megfordult Moszkvában, sokszor látható eredmény nélkül.

A Bloomberg információi szerint a Magyar Fejlesztési Bank 500 millió eurós kötvénykibocsátást tervez - feltehetőleg ebből a forrásból vásárolnák ki az oroszokat. A MOL pakett megvásárlása - bár költségvetési pénzeket érint - nem növeli az uniós szempontból lényeges ESA-hiányt, ugyanis az elszámolási szabályok szerint az állami vagyonszerzésre fordított kiadások ezt a hiányt nem növelik.

A magánpénztári vagyon államosítása miatt az államháztartás idei ESA egyenlege a GDP plusz két százaléka lesz.