Mellár Tamás szerint sem költségvetési politikája sem gazdaságpolitikája nincs a kormánynak . Az adósságcsökkentés nem egy gazdaságpolitikai koncepció, hanem annak csak egy produktuma - persze az adósság jelenlegi szintjét menedzselni kell. Kétharmaddal a kormánynak jóval több konfliktust kell bevállalnia, a nagy társadalmi rendszerek átalakítása elkerülhetetlen - fogalmazott.

Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter szerint is fel kell vállalnia a kormánynak az átalakítással járó konfliktusokat, még akkor is, ha azok rövid távon politikailag népszerűtlennek bizonyulnak is. A Széll Kálmán terv már ebbe az irányba mutat, de azzal kellett volna kezdeni a kormányzást, s nem várni vele.

Úgy vélte, sajnos pont a koherens gazdaságpolitikát szolgáló konfliktusokat nem vállalja be a kormány. Bár népszerű lehet a keresleti oldali ösztönzés, de ez akkora országban, mint Magyarország nem működhet. Versenyképességet és kínálati oldal helyzetét kell javítani, a vállalati szektorunkat kell olyan helyzetbe hozni, hogy nemzetközi piacokon megállja a helyét. (Ez például a legnagyobb baj a végtörlesztéssel is: így nem nem lesz kkv-hitelezés, azaz nem lesz kínálatösztönzés). Van számos olyan intézkedés, ami egyszerre növeli a stabilitást és támogatja a versenyképesség növelését (például a nyugdíjkorhatár emelése), ám ezek általában politikailag népszerűtlen intézkedések - monda Oszkó.

A kormány régebben is belefogott volna a Széll Kálmán terv végrehajtásába, ha nem olyan állapotú gazdaságot örököl elődjétől, ami azonnali tűzoltást tett szükségessé - reagált Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Elmondta: a hiánynak jövőre kisebbnek kell lennie, hogy kikerüljünk az unió túlzott deficit eljárása alól, nagy kérdés, hogy azt a hiánycélt lehet-e teljesíteni, amit a kormány kitűzött. Ehhez azonban az kell, hogy a növekedjen a gazdaság, a költségvetés egy 1,5 százalékos, optimista GDP-bővüléssel számol.

Portfolio.hu - Millok Tamás

Szerinte nem igaz, hogy a kormány nem vállalja be a konfliktusokat. Épp olyan Munka Törvénykönyvét tervez elfogadni, mely rugalmasabb környezetet teremt a vállalatok számára, - a szakszervezetek már kint is vannak az utcán. Zajlik a közigazgatási reform, aminek során már 15 ezer embert bocsátottak el és még nincs vége. A megyéktől elvették a vagyont, amit jóval hatékonyabban üzemeltet majd a központ. Komoly konfliktusokat vállal majd be a felsőoktatási törvényben is a kormány, s lesz racionalizálás az egészségügyben is, ami majd szintén súlyos érdekeket sért - ám ez mind a nagy ellátórendszerek olcsóbb, hatékonyabb működésének megteremtése érdekében történik.