Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb statisztikai jelentés szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest az idősek kosara szerint számolt infláció. Januárban 2 százalékot mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél magasabb ütemet, januárban 2,3, februárban 2,9 százalékot mutatott ki a KSH a nemzetgazdaság egészében, de ez nyilván nem vigasztalja a nyugdíjak reálértékének elvesztése miatt aggodalmaskodó időseket - hívja fel a figyelmet a portál.

A hivatal jelentéséből, kiderül, hogy azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak az inflációja ugrott meg jobban februárban, amelyek nagyobb tételt tesznek ki a nyugdíjasok fogyasztásában. Ilyen elsősorban az élelmiszer, de az egyéb cikkek - ide tartozik a gyógyszer - is átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak egy év alatt. Tegyük hozzá, hogy utóbbi termékkörben a meghatározó áremelkedés az üzemanyagoknál jelentkezett.

De például a tartós fogyasztási cikkek kevesebbe kerültek - 0,4 százalékkal - mint tavaly ilyenkor, ám ezeket ritkábban vásárolják a nyugdíjasok, így az ő pénztárcájukat nem kíméli túlságosan, hogy olcsóbbak lettek a híradástechnikai eszközök.

A nyugdíjakat eredetileg még kisebb mértékben, 0,9 százalékkal tervezte emelni januártól a kormány, de tavaly ősszel világossá vált, hogy felfelé mutató inflációs kockázatok jelentek meg a gazdaságban, így például a legkisebb bérek emelése.

A 2,4 százalékos előrejelzés valóra válása azt jelentené, hogy idén novemberben pótlólagos nyugdíjemelésben kellene részesíteni az időseket, hiszen a járandóságuk csak 1,6 százalékkal emelkedett. Erre a választások előtt fél évvel kerülne sor, ezért vannak olyan kritikus hangok, amelyek szerint a kormány direkt nem emelte év elején 2 százalékkal, vagy még nagyobb mértékben a nyugdíjakat, hogy majd év végén tudjon osztogatni.