"Az államadósság csapdájából mi kikerültünk, ezért érdemes és lehetséges víziókról beszélni" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a XVIII. Logisztikai konferencián a tárca által közölt videofelvétel szerint, amelyről a Portfolio.hu tudósított "Itt kell sajnos kitérnem egy, ezekben a napokban felmerült sajnálatos családi vitára, mert a jegybankban készült egy olyan tanulmány, amely súlyosan etikátlan, káros és árt az országnak és árt magának a jegybanknak is. A Magyar Nemzeti Bank egy olyan elemzést készített, amelyet talán a következő napokban publikál, amely szerint a következő években Magyarországon újból nő az államadósság. Ez példátlan" - fejtette ki véleményét Matolcsy György az MNB péntek 10 órakor publikálandó "Elemzés az államháztartásról - kivetítés a költségvetési egyenleg és az államadósság alakulásáról (2013-2027)" című jelentéséről. Megismételte: "ez súlyosan etikátlan és árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak".

"Azt gondolom, hogy egészen világos, hogy - miután a vízióhoz csökkenő államadósság kell - ha valakinek az a víziója, hogy Magyarországon nő az államadósság, akkor az le akar beszélni minket arról, hogy bármilyen jövőképünk legyen" - vélekedett a nemzetgazdasági miniszter. "Egyetlen esetben lehetséges az, hogy a jegybank egy ilyen előrejelzést ad a magyar államadósságra: azt hallották valahonnan, hogy a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülése esetén újra növelné Magyarország államadósságát" - tette hozzá. Szerinte a mostani kormány ugyanis bizonyítani tudta, hogy csökkenti az államadósságot.

Az MNB közleményben utasította vissza Matolcsy kijelentéseit. Hozzátették: jegybank szakmai stábja minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor értetlenül áll a nemzetgazdasági miniszter eljárása előtt, hiszen Matolcsy György egy olyan bizalmas és ma még nem nyilvános anyagról mondott véleményt, amelyet az MNB csak holnap reggel 10 órakor publikál majd. Tette mindezt az után, hogy az MNB az elemzést megküldte a Nemzetgazdasági Minisztérium számára és az NGM a tanulmányt tárgyaló MT-konzultációra is meghívást kapott. Az NGM sem írásban, sem pedig az MT konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett - közölte a jegybank.