Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Utoljára három hete találkoztak a kórházvezetők az egészségügyi államtitkárságon, a kórházadósságról akkor Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár annyit mondott, újabb találkozót hív össze, ha lesz konkrét információja.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a szeptemberi végi adósságállomány eléri a csaknem 60 milliárd forintot, ami már nagyon megterheli a kórházi beszállító cégek gazdálkodását. Az utóbbi hónapokban a tartozás növekedése lelassult, az előző konszolidáció előtti havi 5 milliárd forintról 3 milliárd alá csökkent, amit az államtitkár a napokban egy háttérbeszélgetésen a gazdálkodás javulásaként értékelt, megjegyezve, hogy konszolidációra azért most is szükség lesz.

Az idei adósságrendezésnél a korábban terjedő hírek szerint lehet, hogy az eddigiektől eltérően két külön forrásra bontják a konszolidációs büdzsét. Az egyik szolgálja majd a számlák kiegyenlítését, a másik lehetőséget ad a fenntartónak, hogy hatékonyságnövelő fejlesztéseket, illetve olyan ügyeket finanszírozzon, amivel a gazdálkodás olcsóbbá tehető.  A hatékonyságnövelés módját feltehetően maguknak az intézményeknek kell majd kitalálni.