Magyarország három éve folyamatosan, több frontos háborúban áll, a kormány háborúból-háborúba viszi az országot, az ellenség sokszor meglepődik, nem is gondoltak arra, hogy belőlük ellenség lesz - mondta Bajnai Gordon, volt miniszterelnök, az Együtt-PM vezetője a HBLF XIII. pénzügyi csúcstalálkozóján Magyarországot hibás elvek és nézetek alapján kormányozzák, amiből rossz döntések következnek. Kína nem az erős állam miatt sikeres, hanem amiatt, mert a merev rendszerbe beengedték a kapitalizmust. A közszolgáltatók államosítása nem más, mint a kormány mögött álló erők számára újabb zsákmányok biztosítása, a veszteségek - amelyeket a kormány kényszerít ki - adófizetők nyakába sózása.

Elismerte: az állam gyenge volt a közművek szabályozása terén, nem volt képes megvédeni a polgárait, valóban volt monopol- és extraprofit, amit viszont intelligens szabályozással kell kezelni. Erős államra szükség van, tulajdonos államra nincs. Az egykulcsos adó miatt az alacsony és közepes jövedelműek számára nőtt a jövedelmükhöz képest a rezsi - Bajnai szerint nem a polgárok függőségét szolgáló rezsicsökkentésben hanem a magasabb jövedelemben látja a megoldást.

Ostobaság a bankok ellen háborúzni, hitel nélkül meghal a gazdaság - igaz, a hibázó bankok és bankárok ellen fel kell lépni.

Az EU Noé bárkája, amire felkapaszkodva túlélhetjük a válság özönvizét. Háborúzni nem érdemes az EU ellen, de kemény érdekérvényesítésre szükség van. Az unió ugyanakkor kettészakad: lesz tudásra alapuló és egy leszakadó, bérmunkára alapuló része, ezért erőforrásainkat az oktatásra, az innovációra, az ezt segítő környezet megteremtésére kell fordítani.

Van félnivalójuk a cégeknek

Bizalom, erős polgárok és intézmények, államtól független, széles és stabil középosztály, a magántulajdon szentsége - sorolta a követendő elveket, viszont szembe megy a kormány. Céltudatos törekvés van arra, hogy a polgárok, vállalkozások minél inkább függjenek az államtól. Trafikosok, takarékszövetkezet-részjegy tulajdonosok, gazdák tanulják meg, hogy a magántulajdon nem szent, és ha ez a kormány folytatja, semelyik profitábilis cég tulajdonosa nem érezheti magát biztonságban, és nem is elsősorban a multik, ők legfeljebb távoznak, hanem a hazai kkv-k.

2600 milliárdos megszorítás

Kevés ok van a sikerélményre: az államadósság a GDP 81,1 százalékán áll, 2000 milliárd forinttal magasabb a három évvel ezelőttinél, de a magánnyugdíj-einstand további 3000 milliárd forintot jelent, vagyis minden magyar állampolgárra 500 ezer forinttal több államadósság jut, tízéves államadósságot Görögország után a második legdrágább szinten finanszírozza a kormány. A kabinet eddig 2600 milliárd forint megszorítást hajtott végre, a kiadáscsökkentés fő vesztese az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati szektor. A deficit elleni harc miatt sok elemző dicséri a kormányt, ám strukturális szinten csak a nyugdíjállamosítás történt, ami évi 1,4 százalékkal javítja az egyenleget, de ez fedezetlen csekk a jövőre nézve. Az uniós támogatásokkal teljes mértékben kiváltották a hazai beruházásokat, ami további 0,8 százalékkal javítja a büdzsé pozícióját, vagyis két olyan intézkedéssel jött össze 2,2 százalékos többlet, amivel a jövőnket éljük fel - ehhez képest a hiány 2,9 százalékra várható, azaz az ország gazdálkodása romlott.

Simicska Lajos jobban teljesít, rosszabbul élünk, mint négy éve, Magyarország többre képes és jobbat érdemelt - kampányolt a politikus.

Nem is volna növekedés a Mercedes és az Audi nélkül

Magyarországon nem sikerült növekedést csinálni, bár ez volt a választások legfontosabb ígéret, 2009 óta összesen reálértékben összesen 1 százalékkal nőtt a gazdaság, szemben a lengyel és szlovák 6-8 százalékos többlettel. A kormány a 2010-es konvergenciaprogramban a megvalósultnál 4000 milliárd forinttal magasabb GDP-t jelzett előre. A közmunka trükközés, a munkanélküliség speciális formája, a résztvevők speciális formában kapják meg a segélyüket, ez az intézmény növekedést nem hoz, ráadásul a foglalkoztatásnövekedési adatokban a külföldön munkát vállalók is benne vannak. Utóbbi kapcsán az elvándorlást rendkívül aggasztó tendenciának nevezte. Ha ez a 350 ezer fiatal itthon keresne állást, felrobbanna az ország, mert nem találnának állást, de ha többségük nem jön vissza, összedől az ország, mert olyan népességfogyást eredményez, ami már rövid távon megkérdőjelezi a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. A megígért egymillió munkahelyhez képest Magyarország gyászosan szerepel és nagy veszélyekkel néz szembe - fogalmazott.

A szerencsei kegyeltjei voltunk, a jegybankok korábban elképzelhetetlen mennyiségű pénzt pumpáltak a globális gazdaságba, ennek nyertese Magyarország, de ennek előbb-utóbb vége lesz, és amint elkezdik tekerni a csapot Amerikában, és megindul kifelé a tőke, hazánk az elsők között lehet, amelyik bajba kerül. (Bajnai előadását megelőzően ennél optimistábban fogalmazott a Nomura elemzője, aki nem számít masszív tőkekiáramlásra a feltörekvő piacokból, ha a Fed decemberben elkezdeni visszafogni a kötvényvásárlási programot.)

A fél százalék körüli növekedési potenciál - amihez 2015-ben térhet vissza a gazdaság - a 80 százalék körüli államadóssággal együtt azt jelenti, hogy a helyzet fenntarthatatlan. Az alacsony növekedési potenciált a beruházások évek óta drámaian alacsony szintje magyarázza, ami csökkenő termelést, abból következően csökkenő - (versenyszférabeli - a szerk.) - foglalkoztatást, növekvő társadalmi feszültséget eredményez. Az NGM szerint a két nagy autóipari beruházás az 2 százalékkal növeli a GDP-t - ha ez igaz, akkor nélkülük jelentős visszaeséssel kellene számolni.