Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A festményt 3 milliárd forintért (10,7 millió dollár) vette meg a kormány Pákh Imrétől - mondta Gulyás Gergely az MTI beszámolója szerint.

A leghíresebb nemzetközi aukciósházak pár éve tízmillió dollárra becsülték a festmény értékét. Pákh Imre tulajdonos a magyar állam képviselőivel először 9 millió dolláros vételárban állapodott meg, akik utóbb már nem akartak ennyit kifizetni, további 3 millió dollárt lealkudtak volna.

A tárgyalások közepette, bő három évvel ezelőtt, a Lázár János vezette akkori Miniszterelnöki Hivatal keményet lépett: levédette a festményt. Így azt Pákh ki sem vihette az országból, nemhogy egy külföldi vevőnek eladhatta volna. Ezt követően azonnal pert indított a védetté nyilvánítást támadva, s a hosszadalmas bírósági eljárás 2018 közepén ért véget. A Kúria közbelépése után a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen is a tulajdonosnak adott igazat, aki így nyert a magyar állammal szemben. Mindenki azt hihette volna, a jogerős ítélettel, ami ellen fellebbezésnek helye nincs, véget ért a Golgota kálváriája, de nem. A jogerős ítélet után egy hét sem telt el, és az Örökségvédelmi Hatóság megint kezdeményezte a védetté nyilvánítási eljárást.

A képet letakartatom - mondta a Napi.hu-nak Pákh Imre 2018 júniusában. A festmény először két éven át volt letakarva, s bő másfél évvel ezelőtt, a Kúria döntése után hullt csak le róla a lepel, amit a debreceni népnyelv csak Lázár lepelnek nevezett.

A mai bejelentés várható volt, ugyanis 2018. júniusban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón azt mondta, hogy a magyar állam 3 milliárd forintért kész megvenni a Golgotát.