A parlagfű irtásáról minden érintettnek gondoskodnia kell. A családi házban lakóknak, ugyanúgy, mint a bérlőknek, de nyaraló tulajdonosára is vonatkozik a szabály - írja összefoglalójában a DAS Jogvédelmi Biztosító.

Az Élelmiszerláncról és Hatósági Felügyeletről szóló törvény szerint a "földhasználó" köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot folyamatosan fenntartani. Tehát nem elegendő tavasszal letarolni az érintett telekrészt, a parlagfűszezon végéig gondoskodni kell az irtásról.

Bármikor megnézhetik

A hatóság - belterületen a jegyző, külterületen, zárt kertben a kormányhivatal - az érintettek előzetes értesítése nélkül is ellenőrizheti az ingatlant, a kerítésen betekinthet, fényképeket készíthet, s eljárást indíthat a jogsértővel szemben. Az sem megoldás, ha a földhasználó nem veszi át a neki címzett iratot, hiszen az akár hirdetményi úton is kézbesíthető.

Ha az ingatlantulajdonos a hatóság által megszabott határidőn belül nem intézkedik és irtja ki a parlagfüvet, akkor a hatóság ezt helyette megteheti, s a felmerülő költségeket kiszámlázhatja a földhasználónak. Emellett pedig bírságot is kiszabhat a hatóság, ennek összege a legsúlyosabb esetekben - figyelembe véve az érintett telek nagyságát, szennyezettségét - akár ötmillió forint is lehet. A DAS szakértői szerint fontos, hogy a jogszabály eltörölte a június 30-i türelmi időt, így e dátum előtt megindítható a vizsgálat.