Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még március 13-án derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöki tisztségére kérték fel Patai Mihályt, aki így távozik a magyarországi Unicredit Bank és a Magyar Bankszövetség éléről is. Így Orbán Viktor miniszterelnök javasolta Áder János államfőnek.

A magyar gazdaság nyolc jó esztendő után még 2-3 éven át tud növekedni akkor is, ha nem nyúlunk hozzá semmihez - mondta Patai Mihály az MNB-alelnökjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt március 27-én.

Patai Mihály közgazdász 65 éves, 2006 óta az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. 2008 decembere és 2011 szeptembere között a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnöke, 2011. április 15. és 2012. november 13-a között, majd lemondása után 2013. márciusától ismét a Magyar Bankszövetség elnöke.

Az MNB-alelnöki poszton Gerhardt Ferencet váltja majd, akinek hatéves mandátuma április 21-én jár majd le. A megszokotthoz képest azért hozták előre Patai parlamenti bizottsági meghallgatását, mivel a május végi EP-választások előtt előtt hosszabb parlamenti szünet lesz, csak április 4-ig üzemelt a T. ház.

A gazdasági bizottság tagjai 10 igen és 1 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett alkalmasnak találták a Patai Mihályt az MNB alelnöki posztjára.