A "családbarát kormány" újabb célpontja egy igen sebezhető réteg: az egészségkárosodásban szenvedő kismamák, akik nem részesülhetnek egyszerre gyes-ben és rehabilitációs ellátásban. A kormány szerint a kettő nem járhat együtt januártól - írja Ertsey Katalin és Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő szombaton kiadott közleményében.

A gyermekgondozási támogatást a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is megkaphatják, azonban a rehabilitációs ellátásban részesülőket kizárták a gyermekgondozási támogatásból. Ezt az ellátási formát, szemben a nyugdíjjal, rendszeres pénzbeli ellátásnak minősítették, amiből viszont csak egyet lehet igénybe venni - olvasható a közleményben.

A kormány úgy tervezi, hogy a rehabilitálható személyeknek tanfolyamokon, továbbképzéseken kell majd részt venniük, hogy elősegítsék az álláskeresésüket. Azonban a rehabilitációs hatóságok csak július elején állnak fel és még egyáltalán nem tisztázódott, hogy heti hány órás elfoglaltságot jelent ezeken a képzéseken, tanfolyamokon való részvétel. A törvény szerint a gyerek egyéves korától a gyes mellett az anyuka heti 30 órával járó elfoglaltságot vállalhat, így ha kevesebb, mint 30 órás elfoglaltságot jelent a rehabilitációs képzéseken való részvétel, akkor semmi elvi akadálya nem lenne, hogy valaki a gyest és a rehabilitációs ellátást is kapja - vélik a képviselők.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja meg, mennyi kiadáscsökkentés várható, ha 1500 rehabilitációs ellátásban részesülő kismamától megvonják a gyest, és legyen méltányos: tegye lehetővé, hogy ez a kis létszámú csoport is hozzáférjen a gyermeke után járó támogatáshoz.