Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pintér Sándor elmondta: fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is.

A miniszter később a sajtónak azt nyilatkozta, hogy jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetségükkel és a búváraikkal is. A koreaiak elfogadják az érveiket, hogy miért ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudják, mennyire sérült meg a hajó, milyen "csapdák" vannak belül, ezért életveszélyes bemenni - közölte.

Folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak "újabb holtakat"; a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése - mondta a miniszter.

A szocialista Molnár Zsolt a Duna nagy forgalmáról, a vízi közlekedés esetleges szigorításáról kérdezte a minisztert. Pintér erről nem kívánt többet mondani, mondván, a történtek még elemező munkát igényelnek. Jelezte ugyanakkor, hogy a büntetőeljárás befejezése után tájékoztatják a bizottságot is.

A szonárok révén tudják, körülbelül hogy fekszik a hajó. A Clark Ádám mentőhajó csütörtökre érhet a fővárosba. A miniszter azt is elmondta, hogy a mentési munkálatok segítése érdekében a Belügyminisztérium összehívta a Vízügyi Tudományos Tanácsot, amelyben folyamatosan konzultálnak akadémikusokkal, a Budapesti Műszaki Egyetem tudósaival.

Részvétét fejezte ki a hajótulajdonos norvég milliárdos

Kedd délelőtt közleményben fejezte ki részvétét Torstein Hagen, a Viking River Cruises elnöke is a múlt szerdai dunai hajóbaleset minden érintettjének. "A Viking River Cruises összes munkatársa nevében szeretném őszinte részvétemet kifejezni a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Mindnyájunkat mélyen megrendített a tragédia" - áll az elnök keddi közleményében. Hozzátette, imádkoznak a sérültekért és az áldozatokért, és együttéreznek a családtagokkal, barátokkal.

Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a legteljesebb mértékben együttműködnek a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a folyamatban lévő vizsgálatot - írta cég elnöke.

Szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál összeütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Az elsüllyedt turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további két holttestet azonosítottak baleset áldozataként.