Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német Süddeutsche Zeitung számolt be arról, hogy valószínűleg meg lehetett volna akadályozni annak a 71 menekültnek a halálát, akik 2015 augusztusában megfulladtak egy magyar rendszámú hűtőkamionban Ausztriában. A magyar hatóságok lehallgatták az embercsempész banda telefonjait, de nem léptek közbe, mert a beszélgetéseket későn fordították le és értékelték ki.

Pintér Sándor belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a bűnszervezet telefonjait már nyár elején lehallgatták. Egy júniusi cselekményt sikerült is megakadályozniuk - írta a portál.

Ezeket a telefonbeszélgetéseket nem magyar nyelven, nem magyar bűnözők, hanem külföldiek, pastu és más nyelven követtek el, és ez került a magyar rendőrség birtokába. A fordítási eredménye és az esemény felderítése azonban csak később derült ki, amikor már a 71 holttestet Ausztria területén felfedezték. Tudomásul kell venni, hogy nem Magyarországon szervezték a bűncselekményt, hanem külföldön, nem magyarok szervezték, hanem külföldiek, Magyarországon csak átutaztak.

Az, hogy ezt a magyar rendőség megakadályozza és felderítse, sajnálatos módon csak egy futurisztikus lehetőség lett volna - mondta a belügyminiszter.

A német lap szerint a teherautó bolgár sofőrjei már a tragédia előtti "fuvaroknál" is többször arra panaszkodtak a telefonban, hogy kiáltozást és dörömbölést hallanak a teherautó szállítóteréből. Ugyanakkor az embercsempész banda vezetője megtiltotta, hogy kinyissa a hátsó ajtót és vizet adjanak a menekültek, mert szerinte akkor kiugráltak volna a kocsiból.

Pintér Sándor most azt mondta: a magyar hatóságok kiválóan végezték a munkájukat. "A mi teljesítményünk abban jelenik meg, hogy egyáltalán megvannak az elkövetők. Ha a magyar rendőrség nem ilyen kiválóan teljesít, akkor az elkövetők sem lennének meg" - mondta Pintér.

A menekülteket szállító hűtőkamion 2015. augusztus 26-én hajnalban indult el Kecskemétről Budapest, majd Ausztria felé. A 71 menekültet Mórahalom közelében terelték a kocsiba. A belülről nem nyitható rakterű, sötét és szellőzés nélküli teherautó 9-10 óra között lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt.

A sofőr és társa elmenekült, a teherautót másnap találták meg az osztrák A4-es autópályán a leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon.