Decemberben vélhetően a nem-élelmiszer csoport (bútorok, ruhák, elektronikai cikkek) kiskereskedelmi forgalma lehetett az elsődleges indok arra, hogy miért a vesztett lendületéből a főszám - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Véleménye szerint a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett, hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban.

A bérnövekedés idén is folytatódhat és még nagyobb lendületet vehet - a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően. Emellett a fogyasztói bizalmat mérő mutatók is arról tanúskodnak, hogy a háztartások fogyasztása felfelé ívelhet a következő hónapokban. Az utóbbi lesz az elsődleges motorja a GDP növekedésnek idén, amelynek ,értéke 3,4 százalék lehet.

A decemberi számok miatt a 2016-os bővülés elmaradt a 2015-ös csaknem 6 százaléktól. A gyengébb adatokra lehetséges magyarázatot kínálhat a lakosság fogyasztási szokásainak kezdődő változása, melynek során a hangsúly a termékekről a szolgáltatásokra helyeződik át. A másik lehetséges ok a megtakarítások növekedése lehet, mely az ingatlanvásárlási lázzal lehet összhangban - véli Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Egyre valószínűbb, hogy a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adat kellemetlen lesz - a KSH az első becslését február 14-én publikálja. A várakozása szerint 1,8 százalékos lehetett a növekedés az utolsó három hónapban.

A decemberi kiskeradatok ellentétesek a bérek és a munkahelyek számának 2016 végi határozott gyorsulásával, valamint a megugró fogyasztói bizalommal, így a lassulás feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A reálbérek emelkedése a bérmegállapodás, a minimálbér és bérminimum kiemelkedő növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakember hiány miatt idén tovább gyorsulhat, a kiskerforgalom bővülése megközelítheti vagy meg is haladhatja az 5 százalékot. Az idei év elején ugyanakkor az igen hideg időjárás miatt a magasabb fűtési költségek még kissé visszafoghatják a fogyasztást, így év közben fokozatos élénkülésre számít az elemző.