Ha nem lenne olyan feszült az orosz-amerikai és az orosz-európai viszony, mint amilyen, akkor Lengyelország vagy Románia kapna akkora figyelmet az orosz vezetéstől, mint amekkorát most Magyarország kap - mondta a Népszavának adott interjújában Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. Mindkettő fontosabb geopolitikai szempontból a Kreml mindenkori urának.

Varsóval hol pragmatikusan együttműködik, hol konfrontálódik Moszkva, míg Bukaresttel hagyományosan kölcsönösen bizalmatlanul tekintenek egymásra. Magyarország általában akkor értékelődik fel Oroszország szemében, ha Lengyelországgal rossz a viszonya. Vlagyimir Putyin államfő sem a dzsúdó-világbajnokságra jött augusztusban Magyarországra, hanem azért, hogy demonstrálja: van olyan EU- és NATO-tagállam, ahol örömmel fogadják.

A szakértő utal a 2004 után olajdrágulásra, ami rendkívüli bevételekhez juttatta Oroszországot. Ennek ellenére az elmúlt 25 évben mindössze 1,5 milliárd dollárnyi befektetés érkezett onnan ide, ami mutatja, hogy nincs komoly orosz érdeklődés Magyarország iránt.

A paksi bővítés siettetése, és az, hogy Moszkva 80 százalékban finanszírozza a projektet azt bizonyítja, hogy gyorsított ütemben akarják eladni nukleáris technológiájukat, amelynek jövője az energetikában tapasztalható irtózatosan gyors fejlődés miatt bizonytalan. A szakértő szerint ha konszolidálódik a Nyugat és Oroszország viszonya, akkor Magyarország elveszti a Kreml mostani kitüntető figyelmét.