Nem találkoztak eddig sem a Magyar Idők által megkérdezett munkavállalói, sem a munkaadói érdekképviseletek a Munka törvénykönyvének módosításával (ez az úgynevezett rabszolgatörvény) négyszáz órára megemelt túlórakeretet lehetővé tévő munkaszerződés-módosítással, valamint a munkaidőkeret három évre emelésével kapcsolatos elvárással - írta a napilap.

Rövid és hosszú távon egy­aránt káros lenne egy országos munkabeszüntetés - állapította meg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Már egy rövid, néhány napos termeléskiesés is kisebb GDP-növekedést eredményezne, hosszú távon pedig a stabilitásról alkotott nemzetközi, piaci megítélésünket csorbítaná az általános, országos munkabeszüntetés. Az így keletkező gazdasági károk pedig végső soron a dolgozók bérfelzárkóztatását sodornák veszélybe - fogalmazott az elnök.

Az MKIK-hoz egyelőre nem érkeztek visszajelzések sem tömeges sztrájkkészültségről, sem arról, hogy a munkáltatók már csak a törvény hatályba lépésére vártak volna az új, megemelt túlórát tartalmazó szerződések aláíratásával. Ráadásul a foglalkoztatók döntő többsége nem kíván élni a lazább szabályozással - tette hozzá a kamara elnöke.

Kevesen használták ki a korábbi, legfeljebb egyéves munkaidőkeretet is, jellemzően három hónapot alkalmaztak a munkáltatók, a túlóráztatással pedig korábban is voltak visszaélések, azok számát nem befolyásolja az óraszám megemelése - fogalmazott Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Ráadásul egyes üzemekben a munkavállalók örülnek a többletmunka lehetőségének, mivel sok esetben másodállást kellett vállalniuk keresetük kiegészítéséhez. A főtitkár ugyanakkor kifogásolta, hogy a törvénymódosítást anélkül nyújtották be egyéni képviselői indítványként, hogy érdemi egyeztetést folytattak volna a szociális partnerekkel.

Jelenleg zajlanak a bértárgyalások, az általános sztrájkot ezek az egyeztetések nagyban befolyásolják. Azonban az elégedetlenség a munkavállalók körében szerinte tetten érhető, elsősorban a törvénymódosítás elfogadásának mostani gyakorlata, az egyeztetés hiánya és a kormányzati kommunikáció miatt - mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke a Magyar Időknek.

A Vasas a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagja, a konföderáció aktív szervezője az országos munkabeszüntetésnek, amelyet január 25-re terveznek. Emellett nagyszabású megmozdulásokat is támogatnak, beleértve a félpályás útlezárásokat, és a vidéki demonstrációkat.