Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt kedden kapta meg az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság négypontos követelését tartalmazó levelet az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték.

Az ebben szereplő a követelések:

  • a Munka törvénykönyve (Mt.) átfogó felülvizsgálata, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására és a munkavállalókra nézve kedvező módosítása;
  • a sztrájkjog újraszabályozása, a szociális párbeszéd munkavállalói érdekeket is tükröző érdemi megállapodásokra törekvő működtetése;
  • tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállítása, a közszféra bérhelyzetének rendezése, különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájának rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére;
  • rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszaállítása, a megváltozott képességű dolgozók támogatása.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke a január 5-i tüntetésen azt mondta, amennyiben nem tárgyalnak, általános sztrájkok jöhetnek.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett friss válaszlevél szerint a kormány álláspontja alapján az érdekegyeztetés, a szociális párbeszéd intézményi keretei között kell megvitatniuk a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselőinek a munka világával kapcsolatos kérdéseket azok érdemi rendezése érdekében - írta a napilap.

Emellett a kabinet nem tervezi a szakszervezetek által követelt tárgyalódelegáció felállítását sem.

Ha pedig a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma munkaadói és munkavállalói oldala közös javaslatokra jut, azokat a kormány megvizsgálja - többek közt az Mt.-vel kapcsolatosat is - írta a pénzügyér a kormány nevében.

Mindez megfelel Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtöki szavainak. A kormányfő akkor ugyanis egy újságírói kérdésre azt mondta jelezte, a munkavállalókat érintő kérdésekről a munkaadói és a szakszervezeti oldalnak kell egyezségre jutnia, ezt követően kap szerepet a kormány mint végrehajtó hatalom. A politikus szerint nem mérlegelik a rabszolgatörvény újabb módosítását, visszavonását, mert a döntés meghozatala előtt már mindent szempontot mérlegeltek, szerinte egy jó törvényről van szó, amivel valaki él, valaki pedig nem.