Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 8888, az első három negyedévben pedig 104 617 új személygépkocsi került forgalomba. Ebből összesen 867 volt tisztán elektromos autó, 97,5 százalékkal több, mint tavaly az első kilenc hónapban. A forgalomba helyezett plug-in hibridek száma 585 volt, ami 93,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait.

Az MGE közleményében kiemelte, hogy a tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, de még kis mennyiség mellett nő, a felvevőpiac korlátozott, az egész évre várt 2000 darab körüli forgalomba helyezés valószínűtlennek látszik. A plug-in hibrid autók értékesítése sem befolyásolja jelentősen a piac méretét és struktúráját.

Az egyesület kitért arra is, hogy kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével. A szervezet sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban letett régebbi, nagyobb károsanyag-kibocsátású, különösen a régebbi dízelmotoros autók ne, vagy ne ilyen mértékben kerüljenek forgalomba Magyarországon.

Az új kishaszonjárművek eladása 13,9 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, 1773 jármű került forgalomba. Az első kilenc hónapban összesen 16 019 kishaszonjármű állt forgalomba, ami 20,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű-kategória felélesztését, mert ez támogatná a kis- és középvállalatokat - közölték.

Az új nagyhaszonjárművekből 604 került forgalomba szeptemberben, a növekedés 13,7 százalékos volt. Az év eddigi részében összesen 5054 nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba, 21,3 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A szeptemberben forgalomba helyezett 26 autóbusz 51,9 százalékkal kevesebb volt a tavaly szeptemberinél. Az első kilenc hónapban 445 új autóbusz állt forgalomba, ami 2,4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A gépjárműimportőrök egyesülete szerint az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mert a hazai buszpark nagyon idős.

Az eladott új motorkerékpárok száma 51,3 százalékkal nőtt, szeptemberben 239 volt. Január-szeptemberben 2625 új motorkerékpár került forgalomba, ami 30,8 százalékos növekedés. Az MGE közleményében ugyanakkor jelezte, hogy a piac továbbra is gyenge. Az egyesület változatlanul úgy véli, hogy a helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó-azonosítás megoldása a közlekedési céllal használt motorok esetében.

Az MGE jó hírként értékelte, hogy jövő évtől a motorkerékpárok regisztrációs adója a használati motorok esetében csökken, ami kedvező hatással lehet a piac fejlődésére.

A kép forrása: Suzuki.