A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Egyelőre nem ismert, hogy a július elsejére ígért, a rezsiköltségek befagyasztásáról szóló szabályozás egységes jogszabály lesz, vagy a megszületett rendelkezésekkel letudta a kormány a feladatot. A fejlesztési tárca későbbre ígérte a választ. Szakértők változatlan energiaárakra számítanak a következő fűtési szezonra, a világgazdasági  folyamatok azonban bizonytalansági tényezőt jelentenek. A kőolaj és a földgáz árazása például a válság hatására elvált  egymástól, azonban a nukleáris energiával kapcsolatos fejlemények nyomán bővülhet a gáz és az áram iránti kereslet, ami áremelkedést is magával hozhat.

A közüzemi díjak befagyasztására mindig van lehetősége az államnak, hiszen a szolgáltatók rövid távon veszteséges működésre kényszeríthetők. A kérdés hosszabb távon az, hogy mi kerül a mérleg másik serpenyőjébe. Utóbbit a kedvezményes árú gáz is jelentheti, ami az MVM-csoporton belüli keresztfinanszírozással csökkentheti a világpiaci hatásokat. Az állami vállalat pufferszerepének ellentmondhat a bejelentett piaci stratégiája, hogy az évtized végéig közel megháromszorozná üzemi nyereségét.

Az  egyetemes szolgáltatásban a legtöbb szereplőnek az elmúlt években  vesztesége keletkezett, perspektívát mégis az jelenthet, hogy  kedvezőbb árszabályozásban bíznak a cégek. Az energiaszolgáltatók nem számoltak be a rezsibefagyasztáshoz kapcsolódó konzultációkról.

A távhő­szektorban alakulhat ki a legnagyobb feszültség

Nem rendelkezik információval a szabályozás kidolgozásának  állásáról Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. kommunikációs  vezetője, aki arról sem tud, hogy társaságát egyeztetési céllal keresték  volna. A szolgáltatók fix árréssel dolgoznak a központilag meghatározott egyetemes szolgáltatói tarifák mellett - mondta. Az egyetemes gázszolgáltatók  hatósági maximált áron adhatják a gázt, az árszabályozás pedig a beszerzési árat is meghatározza − mondta a Napi  Gazdaságnak Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője. A cégeknek a két érték  közötti rögzített árrésből kell fenntartaniuk a kiegészítő  szolgáltatásokat.

Nagyobb feszültség a távhőszektorban alakulhat ki, a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) augusztus végéig kell javaslatot tennie a fejlesztési miniszternek a távhő hatósági áráról. Az árképlet kidolgozásának feladatát a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte el. Kérdésessé teheti a határidő tartását, hogy információink szerint a munka gyakorlatilag éppen csak elkezdődött. A legkisebb problémákra az ivóvíznél kell számítani, hiszen itt nincs szó importról. Az áramszolgáltatásnál a hazai termelésben mintegy 40 százalékos súlyt jelentő paksi atomerőmű révén nagyobb az állam ármeghatározási lehetősége.