Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valamilyen nonprofit szervezet tetemes mennyiségben vett a lakosságnak szánt állampapírokból az év elején - írta az Mfor a jegybanki statisztika alapján. Januárban 101,6 milliárd, februárban 25,2 milliárd forint értéken növekedett az állomány, lényegében tranzakcióból eredően.

Így február végén 350 milliárd forintnyi lakossági állampapírt birtokol egy rejtélyes nonprofit szervezet, a tavaly év végi 223,7 milliárd után. Hasonló vásárlás 2017 elején is történt, ám míg akkor rövid futamidejű papírok kerültek a rejtélyes vevő kezébe, idén hosszabb idősíkon kötelezné el magát a szervezet.

A nagy kérdés az, hogy melyik szervezet lehet annyira tehetős a jegybanki alapítványokon túl, hogy ekkora tételben vásároljon be az állampapírokból. A kormánytól nagy megrendeléseket kapó Századvég Politikai Iskola Alapítvány éves bevétele a legutóbbi beszámoló szerint kétmilliárd forint volt, ráadásul értékpapírokat egyáltalán nem is tart, gazdálkodása alapján kevéssé járulhatott volna hozzá a állampapír-állomány növekedéséhez.

Nem kizárt, hogy több vevő hozta össze ezt a növekedést, ám az, hogy milliárdokról van szó, jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét. Kizárásos alapon az egyházak lehetnek anyagilag esélyesek a jelentősebb értékű vásárlásokra. Nyilvános beszámoló azonban esetükben nem érhető el.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu