Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt év utolsó hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 14, a behozatalé 13 százalékkal haladta meg az előző évit, így az év egészében a export- és importvolumene 4,8, illetve 5,0 százalékkal bővült.

Majd összejött az újabb rekord

Decemberben a kivitel értéke 5,9 milliárd eurót (1780 milliárd forintot), a behozatalé 5,6 milliárd eurót (1689 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év utolsó hónapjában 303 millió euró (91 milliárd forint) volt. Az év egészében a kivitel értéke 81,7 milliárd euró (24 244 milliárd forint), a behozatalé 74,7 milliárd euró (22 154 milliárd forint) volt. A mérleg aktívuma 7,009 milliárd eurót (2090 milliárd forintot) tett ki, ami 354 millió euróval (168 milliárd forinttal) haladta meg az előző évit és csak hajszállal maradt el a 2012-es 7,060 milliárdos csúcstól.

Kissé javultak a cserearányok

Tavaly január-decemberben a forgalom forintban mért árszínvonala az importban 0,6 százalékkal csökkent, míg az exporté összességében stagnált, így a cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 2,6 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött.

A járműipar és környéke húzott

A forgalom felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene az exportban 5,1, az importban 4,8 százalékkal nőtt. A forgalom a második negyedévtől mindkét irányban bővült, az export növekedési üteme a negyedik negyedévre már megközelítette a 10 százalékot. A növekedés húzóerejét a járműiparhoz kapcsolódó árucsoportok jelentették. Az év során az autógyárak által megjelentetett új modelleknek köszönhetően a közúti jármű forgalma mintegy ötödével, az energiafejlesztő gép és berendezés (főként dízel- és benzinmotorok) behozatala tizedével bővült 2012-höz képest. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmában folytatódott az évek óta tapasztalható visszaesés, melynek mértéke 2013 utolsó negyedévére - elsősorban a mobiltelefon és televízió ipar megrendeléseinek drasztikus visszaesése következtében - megközelítette a 20 százalékot.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,9, illetve 7,2 százalékkal emelkedett. A jármű-, valamint a vegyipar külpiaci keresletének élénkülése főként a gumigyártmány és a műanyag-alapanyag forgalmának, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének kétszámjegyű növekedésében jelentkezett. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék behozatala a 2012-es szint körül alakult, kivitele némileg meghaladta azt.

Az energiahordozók importja 4,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 0,6 százalékkal bővült, az importé 3,6 százalékkal csökkent 2012-höz képest.