2011 októberében a korábbi előrejelzéseknek megfelelően erős negatív trendforduló következett be a hazai feldolgozóipari vállalkozások kilátásaiban. A nyári euróövezeti lassulást egy negyedévvel később követő hazai feldolgozóipari termelési adatok lassuló tendenciát jeleznek, bár év/év alapon a termelés bővülése 6 százalék felett volt 2011 első nyolc hónapjában.

Ennek megfelelően a magyar feldolgozóipari vállalkozások jelenlegi helyzetüket rendkívül negatívan ítélik meg: gyakorlatilag alig látják jobbnak, mint válság évében. A belföldi rendelésállomány képtelen növekedni, a fogyasztási cikkeket előállítók szerint pedig a belső a kereslet soha nem látott szintekre süllyedt. Az export rendelésállomány is csökkenésnek indult, ám az exportőrök helyzete még így is lényegesen jobb, mint a magyar piacra termelő társaiké. Ilyen közegben a külföldi tulajdonú nagyvállalatok helyzete számít a "legjobbnak", míg a magyar kézben lévő kisvállalkozások komoly finanszírozási nehézségekkel küzdenek.

Követhetetlen a jogi környezet

A fent említett okok miatt a kilátások indexe még jobban zuhant. A korábban stagnálást mutató indikátor erősen negatív tartományba került, és szűkült az exportőrök és a nem exportőrök közötti különbség. A legnagyobb probléma továbbra is elsősorban a belföldi kereslethiány, de egyre markánsabban jelenik meg a bizonytalan gazdasági környezet és a nem világos gazdasági rendeletek korlátozó hatása.

Az elmúlt években az volt a jellemző tendencia, hogy a vállalatok jelenlegi helyzetüket rendre rosszabbra értékelték, mint kilátásaikat. Most a kép jóval rosszabb lett, mint volt, mivel már a kilátások is negatívak, vagyis ahogy a válság éveiben is, a feldolgozóipari vállalatok kezdik újra elveszteni a jövőbe vetett bizalmukat.

A bizalmi index sem jobb a barométernél; a válság után újra 50 alá került az index, 3 hónap alatt mintegy 11 pontot zuhanva. Az indexben a rendelésállomány zuhant a legnagyobbat, amit egyenesen követett a termelési prognózis esése. Ezek mellett a késztermék készletszintek enyhe javulása teljesen eltörpül.

Szebb a jelen, mint a jövő

Mindemellett a magyar gazdaság kilátásait mérő indikátor a válság idején mért 14 pont alá, 13 pontra zuhant. A vállalatok teljesen egységes csoportot alkotnak, és az ország gazdasági kilátásait szinte egyhangúan negatívan ítélik meg. Jelen helyzetben az a furcsa párosítás állt elő, hogy Magyarország jelenlegi helyzetét ugyanolyan rossznak ítélik, mint kilátásait.

Mindez azt a drámai képet vetíti előre, hogy, amennyiben ez a tendencia folytatódik, néhány hónap múlva a vállalatok jobbnak ítélhetik meg majd az ország akkori jelenlegi helyzetét, mint annak jövőjét, amire eddig még csak 2006-ban volt példa (a válság idején ilyen nem történt).