Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg - figyelmeztet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. a Piac&Profit oldalán, amely hangsúlyozza, hogy a családi adókedvezmény az után a gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult.

A törvény szerint ugyanis a szülő addig jogosult családi pótlékra a gyermeke után, ameddig az köznevelési intézményben tanul, de legkésőbb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét, sajátos nevelési igényű tanuló esetén, amíg a huszonharmadik életévét betölti.

Viszont, ha a diák a szakközépiskola elvégzése után szakképzésben tanul tovább, a tanulói jogviszonya annak elvégzését követő első szakmai vizsgaidőszak utolsó napjáig tart. Ebben az esetben van megoldás a kedvezmény érvényesítésére és a pótlék igénylésére: a családi pótlékot visszamenőlegesen a szülőnek kell igényelnie az államkincstártól (az igénylést 2 hónapra visszamenőlegesen lehet érvényesíteni, ezért az igénylést legkésőbb szeptember végéig célszerű benyújtani), valamint jár utána a családi adókedvezmény is (kedvezményezett eltartottnak fog minősülni továbbra is), így újabb nyilatkozatot kell adni a munkáltató felé. A munkáltató csak szeptembertől fogja tudni megadni a kedvezményezett eltartott után járó adókedvezményt, de az év végi adóbevallásban a szülő fogja tudni érvényesíteni a július-augusztus hónapra járót is.

De, ha a gyerek felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul tovább, akkor júliustól visszamenőleg eltartottnak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy családi adókedvezmény és családi pótlék nem jár utána, de a gyerekszámba beletartozik, így ha vannak kisebb testvérei, azok után magasabb összegű a családi pótlék, illetve a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény jár. A munkáltató szeptembertől tudja érvényesíteni a magasabb összegű adókedvezményt, de a szülő az év végi adóbevallásban érvényesítheti a júliusi és augusztusi különbözetet is.

A kép forrása: Shutterstock.