Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Steindl Imre tervei alapján 1899-ben befejezett, eredetileg négyemeletes lakóházban az Országgyűlésben dolgozó tisztviselők számára bérlakásokat alakítottak ki, és az épület belső udvarán helyezték el az Országház fűtését biztosító kazánházat. Az ostrom utáni lakásínség idején sebtében beépítették a tetőteret, ezzel eltűntek azok az építészeti megoldások, díszítések, amelyek egyértelműen jelezték az épület Országházhoz tartozását - idézte fel az épület történetét Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

A bérház rekonstrukciójáról 2015 elején született döntés, amikor egy kormányrendelet a Balassi Bálint utca 1-5. alatti épületet is bevonta a Kossuth teret és a környező épületek megújítását célzó Steindl Imre programba.

A hamarosan megkezdődő munkálatok során a homlokzat és a tetőidom visszanyeri eredeti állapotát. Az épületben kap helyet az Országgyűlési Őrség teljes állománya, beleértve azokat a részlegeket is, amelyek eddig az Országházban elfalazással kialakított helyiségeket használtak, így az épülethez méltatlan, 1945 után végzett átalakítások eltüntetésével folytatódhat az Országház teljes rekonstrukciója.

Az épület legfelső szintjén pedig a mindenkori házelnök rezidenciája lesz - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke, utalva arra, hogy az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény a házelnök lakhelyét állami rezidencián jelöli ki. Az átépítések után a következő parlamenti ciklus házelnöke már az erre a célra kialakított, a biztonsági előírásoknak minden szempontból megfelelő lakásba költözhet majd - tette hozzá.

A MATESZ-székházat lebonják

A Magyar Közlönyben július közepén jelent meg kormányhatározat a Kossuth téren álló épületek felújításáról. Ebben arról döntött a kabinet, hogy a volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal, a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását pedig támogatják.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője az InfoRádió keddi adásában ugyanakkor arról beszélt, hogy az egykori székházat mégsem építik át, hanem lebontják, és a munkát már szeptemberben megkezdik, de az épület földszintjén található metrókijáratot csak november végétől, december elejétől zárják le, várhatóan három hónapig.

A sarki épület helyére olyan irodaházat húznak fel, amelynek kialakításánál Hültl Dezső eredeti terveit veszik alapul, így a tér déli oldalán található három épületnek közös lesz a homlokzata, és egységessé válhat a tömb arculata. Wachsler Tamás becslése szerint 2018 szeptemberére fejeződhet be az építkezés. A Steindl Imre Program vezetője elmondta azt is: egy rövid időre a 2-es villamos pályáját is lezárják majd a Kossuth téren, méghozzá jövő augusztusban. Erre azért van szükség, mert földalatti folyosót építenek az új irodaház és az Országház között.