Folytatódik az otthoni gépek tesztsorozata, a mosógépek és hűtőgépek után most a konyhai robotgépek (fizetős tartalom) vizsgáztak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közös tesztjében.

Az összesen 55 gépet vizsgáltak, köztük olyan gyártók készülékeit, mint a Bosch, a Kenwood, a Kitchen Aid, az Electrolux vagy a Philips. Azt nézték, hogyan aprítják, szeletelik, keverik, dagasztják az ételt. A teszt összesített végeredménye beszédes: az első helyezett robotgép 88 ponttal nyert és 36 ezer forintba kerül. Mögötte két 85-85 pontos készülék végzett, ezekért viszont 183 ezer, illetve 170 ezer forintot kell fizetni.

A részeredmények szerint az összesítésben tesztgyőztes gép az ételfeldolgozásra 3,4 pontot kapott, a tartósságra és felépítésre 5-5 pontot, a használhatóságra pedig 4-et. Ezzel szemben a tesztet az utolsó helyen záró gép ugyanezen funkcióit 2,5-3,1 pontra értékelték.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért, tesztekért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A többfunkciós konyhai robotgépek előnye, hogy egy készülékkel több konyhai műveletre alkalmasak, hátrányuk azonban, hogy nagy helyet foglalnak. Azoknak érdemes beszerezniük, akik valóban gyakran és nagyobb mennyiségű étel készítésére használják.Konyhai robotgépnél az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól készíti el a kívánt ételt: például aprítás után nem maradnak-e nagy zöldségdarabok az edényben, csomómentes lesz-e a tészta, turmix.

Emellett a gyakori használatnál lényeges, a tartósság. A teszt során mindegyik gépnek összesen 120 keverési ciklust, ezen felül (készülék típusától függően) hasonló számú dagasztási ciklust kellett elvégezniük.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összefoglalója szerint az 55 készülékből 33 a teszt után is működött, a többinél viszont jelentkeztek apróbb hibák, például lelassultak vagy csak hosszabb pihentetés után lehetett újraindítani őket.

Egyetlen egy olcsóbb készülék volt, amelyik nem bírta végig a tesztet. A legstrapabíróbb gépek között volt egy 24 ezer forintos Philips, 36 ezer és 60 ezer forintos Bosch készülék, valamint egy több mint 400 ezer forintba kerülő Kenwood.