A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Egyre több jó hír lát napvilágot mostanában a magyar cégekkel kapcsolatban, így amennyiben igaznak bizonyul az a hír, hogy jövőre kell utoljára különadót (szektoradót) fizetniük, az illeszkedhet ebbe a sorba − mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője a Napi Gazdaságnak. A tervezet szerint a bankadó mértéke a jelenlegi 187 milliárd forintról 90 milliárd forintra csökken, míg a távközlést, az energetikát és a telekomcégeket már nem terhelné szektoradó 2013-tól. Mindez nem újdonság, a Raiffeisen modelljeiben például már ezekkel a feltételekkel számoltak − mondta Herczenik. Önmagában tehát erre a hírre ezért nem célszerű azonnal vásárolni, ráadásul 2013 még messze van. Magyarország szempontjából elég magas a makrokockázat, ami akár növekedhet is e bevételek kiesésével.

Ugyanakkor egyre több jó hír lát napvilágot a magyar tőzsdei társaságokkal kapcsolatban, ami éreztetheti majd a hatását. A Richternél például a sikeres teszteredmények mellett az is örvendetes, hogy a következő években már nem a termelő cégekkel akarnak majd költségvetési lyukakat toldozgatni. A Magyar Telekom esetében is kedvező, hogy az unióban nem nézik jó szemmel a magyar telekomadót, ugyanakkor a csupán átmeneti emelkedés erre a hírre jól mutatja, hogy rögös lehet az út felfelé. A Molnál az olajtalálat mellett szintén jó hír lehet a szektoradók megszüntetése − véli Herczenik.

Az egyes ágazatokat terhelő különadók esetében a költségvetéshez csatolt kitekintés rögzíti a kormány korábban kommunikált szándékát, vagyis a különadók kivezetésre kerülnek 2013-ban - erősítette meg Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára kedden.

Az Equilor elemzői szerint a piaci konszenzus ugyan nagyjából azzal a forgatókönyvvel számolt, hogy megszűnnek a szektoradók, ennek ellenére a társaságnál azzal kalkuláltak, hogy 2013-ban és 2014-ben sem szűnik meg a különadó, csak − hasonlóan a Raiffeisen elemzőjéhez − ennek mértékét már az eredeti összeg felére becsülték. Amennyiben elfogadják ezeket a javaslatokat, az mintegy 20 forinttal emeli a Magyar Telekom és mintegy 150 forinttal a Mol fair értékére vonatkozó becslést, míg a bankok és a gyógyszergyártók terhei várhatóan nem módosulnak.

Az Equilor elemzői is úgy vélik, hogy bár lehet némi felkapaszkodás a Mol és a Magyar Telekom árfolyamában, a 2012-es és 2013-as költségvetési kockázatok tükrében könnyen lehet, hogy nem ez a végleges különadó-verzió.

A hír nem okoz változást a részvények értékelésében − mondta Miró József, az Erste vezető részvénystratégája is. A kormány ugyanis régóta ezt kommunikálja, így önmagában az, hogy ez is szerepel a jövő évi költségvetésben, nem meglepetés. Az elemzésekben mindenesetre számolnak valamennyi különadóval, mert továbbra sem tartják hihetőnek, hogy ezek teljesen megszűnnek − mondta az Erste szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!