Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Többet kell fizetni a salátáért, mint tavaly: a boltokban tavaly a legolcsóbb fejes saláta darabja 120 forint körül volt, ezen a héten viszont az Auchan 158 forintért, a Penny 169 forintért akciózik vele - derül ki a mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldalról.

A Lidlben a jégsaláta akciós, a 229 forintos ár a tavaly áprilisi 200 forintos legkedvezőbb bolti árakhoz képest 15 százalékos ugrást jelent.

A drágulás nem meglepő, a nagykereskedelmi árak is emelkedtek. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet saláta-összefoglalójából kiderül, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta termelői ára az idén 191 forintba került, ez pedig 13 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. Jóval nagyobb mértékben drágult az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára: a darabonkénti ár 29 százalékkal 181 forintra nőtt. Még durvább a jégsaláta: darabja 344 forint az idén, ez pedig 52 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A részletes salátaadatokból kiderül továbbá, hogy fölénybe került a spanyol saláta a magyar piacon. A salátaimport 2018-ban 26 százalékkal 1,7 ezer tonnára nőtt, Spanyolországból 60 százalékkal 488 tonnára nőtt a behozatal, míg Olaszországból 30 százalékkal kevesebb - 234 tonna - fejes saláta jött. A magyar fejessaláta-export közben 3 százalékkal 1,9 ezer tonnára csökkent, de ez még így is meghaladja az importot.