"Az egyik szemem sír, a másik nevet" - fogalmazott az olimpiai védnöki testület elnöke.

"Egyrészt örülök, hogy eggyel kevesebb rivális van versenyben, de ugyanakkor el kell ismerni, hogy az olasz főváros visszalépése elsősorban Párizsnak kedvez. Eddig bíztam abban, hogy a latin, valamint a frankofon afrikai országok szavazatai megoszlanak majd Párizs és Róma között, így azonban például a dél-amerikaiak számára egyedül Párizs maradt támogatható jelöltnek. Valljuk be, ha most lenne a választás, valószínűleg Párizs nyerne". A 2017 szeptemberi, limai döntésig még sok minden hátravan, s "mi magyarok sem játszottuk ki még minden kártyánkat".

A NOB magyar tagja összességében Budapestet sem látja gyengébbnek, mint két riválisát. Emlékeztetett arra, hogy a magyar pályázat minden tekintetben megfelel az Agenda 2020 követelményeinek, s azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a környezetvédelmi és a fenntarthatósági szempontok mellett a biztonságnak is egyre nagyobb szerep jut a 2024-es olimpia odaítélésénél, s véleménye szerint Budapest ebben jól áll.

A lehetséges magyarországi olimpiai helyszínek e héten bejelentett módosítása kapcsán Schmitt kifejtette: azok nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára, hanem a megvalósíthatósági tanulmány alapján történtek. "Ha Csepelen felépítünk egy atlétikai stadiont, annak nem kell nagyobbnak lennie, mint 25-30 ezresnek, hiszen ott sosem lenne annál több néző. A nyitó- és a záróünnepség méltó elhelyezésére azonban ebben a pillanatban csak a Puskás Stadion alkalmas. A másik lényeges változás az lenne, hogy a szegedi evezős és kajak-kenu pályát felhozzuk Budapestre, mert ott olyan sok földmunkára lenne szükség, hogy többe kerülne a leves, mint a hús. Így viszont Csepelen, a Kopaszi-gátnál egy olyan, nemzetközi szintű evezős pálya épülhetne, amely hosszú távon szolgálhatná a magyar sportot".

A pályázati folyamat további állomásairól azt mondta: a kandidáló városoknak a napokban kell leadniuk a második anyagukat, amely a jogi és egyéb garanciákat tartalmazza, ez egy "száraz", de rendkívül fontos anyag. Február 17-én kell leadni a végleges pályázati anyagot, s márciusban érkezik Budapestre a NOB 20 fős értékelő bizottsága, amelynek tagjai minden anyagot részletesen átnéznek majd.