A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az ÁSZ konferenciáján beszélt.

A függetlenség nem csak az egyéb állami szervektől való függetlenséget jelenti, hanem a tanács tagjai közötti függetlenséget is. Ez a helyzet nem áll fenn, az ÁSZ ellenőrzi az MNB-t, a tanács elnöke az jegybank felügyelőbizottságának elnöke, aki szintén ellenőrzi a jegybankot. Az ÁSZ ezen felül az MNB felügyelőbizottságát is jogosult ellenőrizni. Ez nem a legjobb nemzetközi gyakorlat, de ettől a tanács még tud jól működni - mondta Simor.

A  növekedés beindulásához csökkenő kockázati felárakra, javuló jövedelmi kilátásokra és a bankszektor fellendülésére van szükség. Csak lassan javulnak a növekedési kilátások. Jövőre és idén 3 százalék körül növekedés várható. A nettó export mellett megjelenik a fogyasztás és a beruházás is, de a belső kereslet pozitív alakulását a hitelezés visszaesése különösen fájdalmasan érinti - mondta a jegybank elnöke, aki szerint az elkövetkező két évben 10 százalék fölötti munkanélküliségre és a reálbér visszafogott növekedésére lehet számítani.

Az idei költségvetés 2,5 százalékos többlettel zárhat a nyugdíjvagyon átcsoportosításának köszönhetően. Ha a kormány mindent meglép, ami a Széll Kálmán tervben szerepel, akkor előrejelzésünk szerint jövőre 3,6 százalékos lehet a hiány - közölte Simor, aki szerint a konvergenciaterv javíthat a költségvetési számokon.

A Széll Kálmán tervnek is vannak kockázatai, nem egyértelmű ugyanis, hogy sikerül-e teljesíteni a kitűzött célokat, a vártnak megfelelőek lesznek-e a bevételek, illetve lesznek-e pótlólagos kiadások - fejtette ki. A rokkantnyugdíjasok 40 százaléka legfeljebb 8 általános végzett, így nem elég ösztönözni, aktív munkaerőpiac programokra lenne szükség, ami pedig költségvetési forrásokat igényel - hívta fel a figyelmet Simor.