Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meddig tart a "hét szűk esztendő" a hitelezésben? - tette fel a kérdést Simor András, a jegybank elnöke a Napi Gazdaság mai makrogazdasági konferenciáján. A kérdés és az előadás aktualitását az adta, hogy az MNB szerdán jelentette be, hogy újabb eszközökkel igyekszik beindítani a vállalati és a lakossági hitelezést. (Az elemzői véleményekről és a jegybankelnök kommentárjáról szóló tegnapi cikkünk itt olvasható.)

Simor elmondta: Magyarország magas adósságszinttel lépett be a válságba, az adósság "kinövését" pedig a régiótól elmaradó növekedés hátráltatta. Az emelkedő finanszírozási költségek és a szűkülő külső források alkalmazkodásra kényszerítették a gazdaságot, de ez sem eredményezte az adósságszintek érdemi javulását.

A jegybankelnök leszögezte: egy fenntartható adósságpálya kialakulásához elengedhetetlen a bizalom erősítése és a növekedési kilátások javítása. Simor az állampapír-kamatok, az euró/forint-árfolyam, a CDS-felár és a régiós hosszú kamatswapok felárait felidézve emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban a bizalom romlásának jelei egyre több piacon megmutatkoztak.

Aláhúzta: a bizalomhiány miatt az erőfeszítések ellenére az adósság a gyengülő árfolyamon, a tőkekivonáson és a hitelezés befagyásán keresztül "újratermelődik", így a súlyos áldozatokkal járó alkalmazkodás elhúzódhat.

A továbbra is jelentős adósságállományok - a kedvező fiskális és külső egyensúly ellenére - fenntarthatósági kockázatokat
hordoznak - fogalmazott a jegybankelnök.

Az adósságráták tartós csökkentésének feltétele Simor szerint

  • a befektetői bizalom helyreállítása
  • a kiegyensúlyozott hosszú távú növekedési pálya
  • az alacsony finanszírozási költség, stabil árfolyam.

A jegybankelnök hangsúlyozta: ellenkező esetben az adósságráta a kedvező éves folyó hiányszámok (költségvetés, folyó fizetési mérleg) ellenére is tovább emelkedhet. Simor szerint a bizalom helyreállításához elengedhetetlen az EU-val és az IMF-fel történő megállapodás. Úgy is mondhatjuk, hogy a pénz kölcsönvételén túl fontosabb a hitelesség kölcsönvétele - fogalmazott Simor. Ezt bizonyítja, hogy a kormányzati kommunikációban bekövetkezett váltás nyomán a decemberi szintekre erősödött vissza a forint - igaz, a nemzetközi kockázatviselési hajlandóság is jelentősen javult, amit a kommunikációnak sikerült meglovagolnia. (Amint arról szerdán beszámoltunk, a határidő terén puhulni látszik a kormány álláspontja.)

Egy általános monetáris lazítás a devizaadósság következtében stabilitási kockázatot jelenthet - hangsúlyozta Simor, aki a legutóbbi kamatdöntő ülésen - a monetáris tanács újonnan kinevezett tagjaival szemben - 50 bázispontos szigorításra voksolt.

A bankok hitelezési aktivitása az alacsony hajlandóság és képesség miatt visszafogott. A hajlandóságon elsősorban a kormány, képességen részben az MNB is segíthet - utalt Simor a szerdán bejelentett eszközökre.

Ami a kormány lehetőségeit illeti, a jegybankelnök szerint a bizalom növelése kiszámítható és piacbarát gazdaságpolitikát igényel, amit támogathat az EU-val és az IMF-fel történő gyors megállapodás. A jegybank Simor szerint ezt a folyamatot tudja támogatni a monetáris politikai eszköztár bővítésével.

Így néznek ki az új MNB-eszközök

1. Hosszú, kétéves lejáratú, fedezet melletti refinanszírozás, változó kamatozással
Ez az eszköz a lejárati összhang növelésével erősíti a bankok mérlegét, a hosszabb lejáratú kihelyezéseket támogatja, továbbá védőhálót biztosít a forintlikviditást érő sokkok esetén.

2. Új jelzáloglevél vásárlási program

A jegybank ismételten vásárolni fog jelzáloglevelet az elsődleges piacon. A cél a lejárati eltérés csökkentése, ugyanis a hosszú források között kiemelt fontosságúak a jelzáloglevelek. A program megvalósításának feltétele az univerzális jelzáloglevél kibocsátási jog megteremtése. Ennek kapcsán Simor kijelentette: akkor tudunk sikert elérni, ha sok bank vesz részt a programban, ezért a kormánnyal olyan megoldást akarnak kidolgozni, hogy minden kereskedelmi bank kibocsáthasson jelzáloglevelet.

3. Fedezeti kör bővítése

Ez az eszköz növeli a bankok likviditási pufferét, likviditási védőhálót biztosít.

Nem garantált, hogy mindettől megindul a hitelezés, de a jegybank megtesz mindent, amit tud - húzta alá Simor.