Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre már nem lehet üzembe helyezni olyan étel- vagy italautomatát, amely nincs közvetlenül bekötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az erről szóló NGM rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az új szabályozás nehéz helyzetbe hozza az üzemeltetőket, a termékek drágulhatnak, ráadásul még olyan kérdéseket sem tisztáztak, mint például, hogy mi lesz a bedobott tesztérmékkel, amellyel a szakemberek ellenőrzik a berendezések működését.

Az étel- is italautomatákon kívül még számtalan automata működik az országban, amelyek üzemeltetői egyelőre megúszták a NAV-hoz való bekötést. Néhány esetben technikai akadálya van a bekötésnek, például azoknál a gépeknél, amelyek teljesen mechanikusan működnek. Nem kötik be az adóhatósághoz az utcán és bevásárlóközpontokban álló "beülős" gyerekjátékokat, vagy amelyek gumilabdákat, műanyag játékokat adnak, de azokat sem, amelyek a tenyerünkből jósolnak.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke a Napi.hu-nak elmondta, hogy bölcs döntés volt a kormány részéről ezeket az automatákat kihagyni a bekötési körből, hiszen sokan lehúzhatták volna a rolót. Nagy "kockázatot" ugyanakkor nem is vállal a NAV, ugyanis ezek a gépek már nem olyan jövedelmezők, mint korábban.

Azt a NAV sem tudta megmondani kérdésünkre, hogy az ilyen berendezéseket üzemeltetőknél hány alkalommal végeznek adószakmai ellenőrzést és azok milyen eredménnyel zárultak. Az a biztos, hogy ezek a cégek az általános szabályok szerint adóznak, önbevallással.

A játékgépeket ellenőrzik, de máshogy

Más besorolás alá esnek a játékgépek, amelyeket bár szintén nem kötnek be az adóhatósághoz, szerencsejáték-felügyeleti szempontból folyamatosan ellenőriznek. A játékautomata üzemeltetés nem minősül szerencsejáték-szervezésnek, ezért nem szükséges hozzá a NAV engedélye, azonban előzetes regisztráció igen. Az ellenőrzések során a regisztrációs kártya, hitelesítő kártya meglétét, eredetiségét, érvényességét, a futó programot (próbajátékkal), a tanúsító jelek meglétét, egyezőségét vizsgálják az ellenőrök. Ez tehát független az adószakmai ellenőrzéstől, amelynek megkönnyítését szolgálja a bekötés az ital- és ételautomatáknál.

Lebuknak a zsákbamacskások

Az automaták között találkoznak olyannal is az ellenőrök, amelyeknél az utólagos vizsgálat kideríti, hogy csak a Szerencsejáték Zrt. engedélyével működhetnének. Ezek úgynevezett zsákbamacska típusú automatának nevezik.

A játékgépek szerencsejáték-felügyeleti ellenőrzésével kapcsolatban már vannak NAV-adatok, tavaly az ellenőrzések 13,5, idén az első hét hónapban 16,7 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot. Ugyanakkor ez is független az adószakmai vizsgálatoktól.