Magas szerint egyre jobb hangulatban van a világgazdaság, és ebben a helyzetben a korábban bajban levő államok, mint Magyarország, vagy Görögország, képesek megmutatni az erejüket. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hitelminősítő azon hitelezők pénzét védi, akik devizában nyújtottak kölcsönt az országnak.

A csökkenő adósságot, a gazdaság gyorsuló növekedését és a bankszektor javulását is értékelte a Standard & Poor's hitelminősítő péntek esti döntésében, amellyel pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását - vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember az MTI-nek elmondta: csökkent a külső adósság és az adósságfinanszírozás szerkezete is kedvezően módosult, a belföld felé tolódott el. Emellett lendületet vett a gazdaság, 3-4 százalék közötti lehet az éves növekedés, 2-3 százalékos infláció mellett.

Az államadósság a jelenlegi tempóval évente 1,5-2 százalékkal csökkenhet, így 70 százalék alatti GDP-arányos adósságszint várható az évtized végére. Németh szerint az S&P döntésében szerepet játszhatott az is, hogy bár választási év következik, ennek ellenére a költségvetés stabil, nem szállt el a deficit.

Az értékelési szempontok között volt az is, hogy a bankszektor portfóliója tisztult, a nem teljesítő hitelállomány tartósan csökken, 10 százalék körül van - fogalmazott a K&H Bank vezető elemzője.