Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden kérdést szeretnénk tisztázni a bankok elszámoltatásával kapcsolatban - jelentette ki a politikus, aki szerint Európában még sehol nem volt példa arra, hogy a bankrendszernek a magánszemélyek összes hitelszerződésével - legyen az forint-, deviza-, autó-, lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitel - és minden forinttal el kell számolnia. Mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle" - hangsúlyozta Rogán.

A bankok elszámoltatásának részleteiről és időzítéséről, így például az első kifizetések várható időpontjáról a háromnapos zárt ülésen döntenek majd. Miután lezárulnak a most zajló, a bankok által indított devizahiteles perek, már nemcsak a jogszabálynak kell készen lennie, hanem a bankoknak is el kell készíteniük a pontos elszámolásokat, hogy "egy perc késedelmet se szenvedjenek az emberek" - fogalmazott a frakcióvezető.

.Megerősítette: azon végtörlesztőknek, akikkel korábban tisztességtelenül jártak el a bankok, egyenként kell képviselniük a saját álláspontjukat a pénzintézetekkel szemben, ha vissza akarják kapni a tőlük tisztességtelenül elvett forintokat.

Sok új per jöhet

A forinthitelesek megsegítéséről szólva azt mobdta: rájuk szintén vonatkozott a parlamentben júliusban elfogadott törvény, és a forinthitel-szerződések ügyében a bankok ugyanúgy perelni fogják az államot, mint most a devizakölcsönök esetében, az állam pedig védeni fogja a forinthitelesek érdekeit is. Ezek a jogorvoslati eljárások november-decemberre várhatók.

Halasztgatják a forintosítást

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre a politikus azt mondta: a forintosítással kapcsolatos elképzelésüket nem adták fel, de erről majd akkor kell dönteni - várhatóan az év vége és jövő tavasz között -, ha a bankok elszámoltatási folyamatának már látják a végét.

Nem lankad a rezisharc

Az őszi parlamenti szezonkezdet előtti kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésnek témája lesz a rezsicsökkentés folytatása is. Emellett oktatás- és szociálpolitikai kérdéseket is áttekintenek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a 2020-ig tartó európai költségvetési ciklus magyar fejlesztési forrásainak felhasználásáról számol be.

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd Tapolcán, Rogán nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban.

Rogán kitért arra is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelöli az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára. A Fidesz frakcióvezetője rendkívül fontos tisztségnek nevezte ezt a pozíciót, mert - mint mondta - az oktatás- és ifjúságpolitika Európa jövőjéről szól, az unió szempontjából meghatározóak az e területen hozott döntések.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott hétfői házkutatással kapcsolatban Rogán Antal kérdésre azt mondta: mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy bármilyen hatósági lépéssel szemben jogorvoslattal éljen.