Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közeljövőben masszívan gyarapodhatnak tovább a magyar milliárdosok: 2018-2020 között ugyanis évi 10-12 százalékkal nőhet leggazdagabbak összesített vagyona - prognosztizál Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek eredményeként a hárommilliárd forint feletti vagyonkategóriában lévők száma öt év alatt több mint 50 százalékkal nőhet.

Összehasonlításképpen: 2016-ban a privátbanki tanácsadó adatai szerint az összesített vagyon 11 százalékkal, majd 2017-ben újabb 7 százalékkal nőtt, így 2017 végén elérte a 4135 milliárd forint (az Erste Worlddel együtt számolva pedig a 4400 milliárdot).

A dinamikus bővülés 2012 óta folyamatosan zajlik. A mostani időszak magas üteme a kisebb mértékben a meglévő kezelt vagyonon elért hozamoknak köszönhető, azt ugyanis alapvetően az új vagyonok beáramlása húzza.

Óvatosabbak és még gazdagabbak lesznek

Világtendencia, hogy a leggazdagabbak gyorsan tovább gazdagodnak. A vezető privátbanki szolgáltatók a HNWI (5-30 millió dollár közötti) ügyfélszegmenst tartja potenciálisan a legjövedelmezőbbnek, szembe a még gazdagabbak UHNWI (30-250 millió dollár) tagjaival. Miközben ugyanis az ügyfelek egyre óvatosabbak a a befektetési döntéseiknél, és ez a privátbankárok szerint készpénz-felhalmozódáshoz vezet, ezzel szemben a kisebb ügyfelek bátrabbak és agresszívabbak portfóliókat építenek.

Eközben a nemzetközi információcsere erősödése már érezteti- főként pszichológiai - hatását, ezért a vagyonok elindultak hazafelé - ez a folyamat egyúttal a feltörekvő piacokat erősíti. Az is igaz, viszont, hogy eközben az adóoptimalizációs szándék megmaradt - fogalmazott Karagich.

Napi.hu

Így állnak a magyarok

A következő évek gyors magyarországi vagyonnövekedése több oknak is köszönhető. A magyar milliárdosok száma azért is emelkedik, mert miközben sok az új belépő az elitklubba, addig a kevés a kilépő - egyre tovább élnek ugyanis a magyarok is, egyúttal a legvagyonosabbak korfája a legszélesebb rész egyre feljebb tolódik. Így a privátbanki korfa alja egyre szélesebb, az alsó szegmensben erősödik a fiatalok uralta prémium kategória.

Miközben a makroszámok szépen alakulnak, tovább érkeznek az uniós források a magyar gazdaságok - ez pedig egyértelműen jót tesz a vagyonfelhalmozódásnak. Fontos, hogy az utóbbi időkben a rendszerváltás óta folyamatosan zajló vagyonkiáramlás lecsökkent, mivel egyrészt egyre kevesebb ember tud vagyont kivinni az országból, másrészt kifejezetten vonzó és versenyképes a hazai adókörnyezet - mondta a tanácsadó.

Mára gyakorlatilag a megszűnt az utóbbi években kialakított megoldással, amelyben az alacsony hozamkörnyezet ellenére az ügyfél és a szolgáltató is járt - amikor a bankjuktól kedvezményes hitelt kapó privátbanki ügyfelek többszörös (akár 8-10-szeres) tőkeáttétellel is vásároltak lakossági állampapírokat, majd azokat gyakran kedvező árfolyamon visszaváltották a bankok. Mára a könyvekből jórészt kikerült ez a fajta "trükközés".

Jól megy viszont egy másik módszer, ahol a bank-cég-ügyfél háromszögben zajlik a hitelezés. Ilyenkor a bank abban segít, hogy a milliárdosnak a cég nyereségét nem kell a vállalkozásában tartania, hanem azt könnyen ki tudja venni, át tudja vinni a magánszámláira, ugyanis a céget finanszírozza a hitel - és onnan is törlesztik, egyúttal a hitel terhe csökkenti az adóalapot is.

Nehezebb lett a privátbankárok élete

Miközben 2017-ben is dinamikusan nőtt a privátbanki kezelt összvagyon, hirtelen csökkent a szolgáltatók által kezelt számlák száma. Ennek oka a vagyonkoncentráción kívül az, hogy a MiFid II. szabályrendszerre hivatkozva a szolgáltatók is portfóliótisztításba fogtak, amelynek nyomán az inaktív, valamint a kisebb vagyonnal rendelkező ügyfelek egy része átkerült privátbankiból a prémiumbanki kategóriába.

Így az összesített ügyfélszám 2015-ös, történelmi csúcsot jelentő 48 240-ről, a 2016-ban 47 950-re, 2017 végére pedig 42 335-re esett a Blochamps számításai szerint. Ez a mostani szint hétéves visszaesést jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben járt 42 ezer körül a számlák száma.

A privátbankárok száma is tíz évet ugrott vissza az időben. Amíg ugyanis a létszám 2010-2015 között 400 és 410 fő között mozgott, majd 2016-ban a rekordot jelentő 415 főre emelkedett, addig 2017-ben a 35 fős visszaesés nyomán csak 380-an maradtak. Egy évtized alatt a privátbanki piacról 6-7 szolgáltató eltűnt, mára egészségesebbé vált a szolgáltatók mérete és javult a munkájuk minősége - értékelt Karagich, aki szerint van esély a bankári létszám újabb emelkedésére, mivel információi alapján jelenleg is 3 szolgáltató tervezi bankárai számának növelésére.