Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában változatlan maradt a kiskereskedelmi forgalom volumene, a 28 tagú Európai Unióban pedig 0,5 százalékos növekedést mértek áprilisban. Márciusban az unióban és az euróövezetben is egyaránt 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az egy évvel korábbival összevetve 1,4 százalékkal nőtt az euróövezet és 2,4 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma. Az euróövezeti adatok kedvezőbbek a vártnál, elemzők havi szinten csak stagnálásra, éves összevetésben pedig 1,9 százalékos bővülésre számítottak.

Havi összehasonlításban az euróövezeti tagállamokban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,5 százalékkal növekedett, a benzinkutaké viszont 0,1 százalékkal csökkent. Az Európai Unióban a nem élelmiszeripari termékek forgalma 0,7 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,5 százalékkal, a benzinkutaké pedig 0,1 százalékkal bővült.

A legnagyobb havi növekedést Dánia (4,5 százalék), Lengyelország (3,7 százalék) és Románia (2,8 százalék) érte el áprilisban. Három országban -Finnországban (1,2 százalék), Németországban (0,9 százalék) és Máltán (0,1 százalék) - csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Éves összehasonlításban az euróövezetben 0,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a nem élelmiszeripari termékeké 1,9 százalékkal bővült. Az Európai Unióban a nem élelmiszeripari termékek forgalma 2,9 százalékkal ugrott meg, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 1,9 százalékkal bővült. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 2,2 százalékkal, az unióban pedig 3,1 százalékkal ugrott meg.

Az egy évvel korábbihoz képest novemberben Romániában (20,1 százalék), Luxembourgban (16,7 százalék) és Lengyelországban (6,6 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés volt két országban, Belgiumban 2,3 és Németországban 0,6 százalékos.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom volumene márciushoz képest 0,9 százalékkal, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 6,4 százalékkal növekedett.