Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehország, Szlovákia és Lengyelország lényegesen jobb eredményeket ért el az elmúlt nyolc évben, viszont a 15 európai magországhoz viszonyítva hazánk relatív helyzete javult - mondta a G7 Beszélgetésekben Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, az MNB volt elnöke. Utóbbi a déli országok alulteljesítésének köszönhető, ami azt is jelenti, hogyha már a jobban teljesítő Németországhoz vagy Ausztriához viszonyítunk, már semmiféle felzárkózást nem lehet kimutatni ebben az évtizedben.

A magyar gazdaság a valós teljesítőképessége felett nő, amit a jegybank extra alacsony kamatokkal és minden más eszközzel is támogat. Sőt, a költségvetés is túlköltekezik, ahelyett, hogy az előbb-utóbb érkező bajosabb időkre tartalékolna.

A válság hatására a németek és a franciák belátták: az Európai Unió csak az egyre szorosabbra szőtt együttműködés mentén keveredhet ki az utóbbi fél évtized mély válságából. Erre nekünk is reagálnunk kell, választás előtt állunk. Ha kimaradunk az integráció belső köréből, annak lényegesen nagyobb lenne a politikai, társadalmi és gazdasági kockázata annál, amivel az euró bevezetése járna - mondta Surányi György a portálnak. A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.