Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros pályázati pénzből, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban - értesült a Népszava. A programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a képviselőház úgynevezett megajánlási bizottsága is támogatja.

Az összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is, hogy ezzel is támogassák a magyar sajtószabadságot. Az amerikai állami pénzből kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban már újraindult. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra van szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani.

A Szabad Európa Rádiónél tudnak "a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról", de nem szeretnék kommentálni lapunk értesüléseit. A magyar adás újraindításának ötlete már 2012-ben felmerült. Akkor Mark Palmer egykori budapesti nagykövet, Charles Gati professzor és Haraszti Miklós közös cikket írt erről a Washington Postban.