Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára szerint nagy kihívás volt, de sikerült január elsejétől a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) átvett feladatok végzését zavartalanul elindítani.Szabó Tünde a Magyar Hírlap szombati számában publikált interjúban elmondta: lényeges változás, hogy megalakult az utánpótlással foglalkozó helyettes államtitkárság - idézi az Inforadio.hu.

Az utánpótlás-nevelés fontos, hiszen az minden sport alapja. Ha az nem hatékony, akkor az élsport sem lehet eredményes - hangsúlyozta. Kifejtette: a változtatás szükségszerű volt, mert az elmúlt négy évben olyan jelentős fejlesztések, programok indultak, amelyeknek a koordinálását egy civil szervezet, a MOB már nem tudta megoldani.

Elkezdődött például a tizenhat kiemelt sportág fejlesztése, a húsz felzárkóztatási sportág programja, a kiemelt egyesületek támogatása, és bevezették a kiemelt edzők státuszának rendszerét. Emellett soha nem látott mértékű sportlétesítmény-építési és -felújítási program zajlik, ráadásul megnőtt a hazai rendezésű nemzetközi események száma is. Ezért indokolt volt, hogy a magyar sport teljes igazgatási és finanszírozási rendszere az államtitkársághoz kerüljön.

Az egycsatornás támogatás gyorsabb és átláthatóbb - mondta az államtitkár. Kitért arra is, hogy júliusban a vizes-világbajnokságon öt helyszínen közel háromszázötvenezren szurkolhatnak majd a világ legjobb úszóinak, műugróinak, műúszóinak és vízilabdázóinak. Büszkék lehetünk, mert csak az idén hetven rangos nemzetközi eseményt, köztük világbajnokságot, Európa-bajnokságot és világkupa-viadalt rendezünk Magyarországon - mondta Szabó Tünde.