Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén 20-30 százalékkal drágább lehet a szamóca - közölte Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

Eső plusz gombavész

Az eső és a csapadékos időben terjedő gombafertőzés ugyanis jelentős károkat okozott a szabadföldi szamócatermésben, valamint a görög import is felhajtja az árakat.

A nagykereskedelmi árak durva emelkedést mutatnak: az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint május közepén a szamóca kilós - nagykereskedelmi ára - 1250 forint volt a Budapesti Nagybani piacon. Ez közel 80 százalékos drágulást jelent éves szinten, tavaly május közepén ugyanis 710 forint volt kilója.

Mennyiért terem a szamóca?

A szakember elmondta, hogy a fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés viszont a 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százalékát érintheti. A magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet.

Magyarországon a termelés jelentős része a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint Szatymaz-Zsombó térségében folyik, egyre többen állítják elő termesztő berendezésben a szamócát. Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig.

Eper vagy szamóca?

Bár az eper és a szamóca között van különbség, de ma már a nyelvben a szamóca és az eper kifejezés is használható ugyanarra a gyümölcsre - derül ki a SoBors.hu összefoglalójából. Az eperfa az a nagy, lombos fa, ami útszélen, tanyákon teljesen vadon fordul elő, és tele van szederszerű, édes, aprócska terméssel. Gyümölcse semmiben sem hasonlít az általunk epernek nevezett szív alakú, piros gyümölcsre, a neve mégis faeper. Előszeretettel potyogtatja a gyümölcsét, ami lehet sötétlila vagy fehér. Mivel szabadon nő, sokan nem becsülik a gyümölcsét, pedig finom és jó lekvár készíthető belőle

Ettől különböztetik meg a földön, földhöz közeli kis növényen termő szamócát vagy földiepret, ami a rózsafélék családjába tartozik és érdekes módon nem számít bogyós gyümölcsnek, mert az eper termése álbogyó, a külsején viseli a magjait.  A különbség tehát valóban létezik, de, ha valaki epret mond, akkor jó eséllyel nem az eperfa gyümölcsére gondol.